Ministrul Apărării, întâlniri cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Securitate şi ai Forţelor Aeriene ale SUA

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit, la Washington DC, cu coordonatorul pentru politica de apărare și controlul armamentelor din cadrul Consiliului Național de Securitate, Cara Abercrombie, și cu secretarul-adjunct al Forțelor Aeriene ale SUA, Gina Ortiz Jones.

Apr 1, 2023 - 09:05
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Apărării, întâlniri cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Securitate şi ai Forţelor Aeriene ale SUA
Foto: Angel Tîlvăr/Facebook

În discuțiile de la Consiliul Național de Securitate, au fost abordate subiecte de interes comun privind importanța Parteneriatului Strategic România-SUA, situația de securitate regională și necesitatea unei strategii la Marea Neagră, precum și eforturile României privind sprijinul multidimensional acordat Ucrainei.

Ministrul Apărării a salutat celebrarea a 30 de ani de la semnarea Programului de Parteneriat de Stat (State Partnership Program) dintre Armata României și Garda Națională a Statului Alabama și a reiterat relaţiile excelente pe dimensiunea de apărare în cadrul Parteneriatului Strategic Româno-American.

În cadrul discuțiilor privind sprijinul pentru Ucraina, ministrul Tîlvăr a evidențiat eforturile multidimensionale ale României pentru sprijinirea Ucrainei și angajamentul țării noastre în continuarea acestui demers atât timp cât va fi nevoie, conform unui comunicat transmis de MApN.

În ceea ce privește situația de securitate regională și aprofundarea cooperării la Marea Neagră, oficialul român a mulțumit Statelor Unite pentru contribuția consistentă cu forțe și capabilități dislocate pe flancul estic al Alianței, inclusiv în România, ca o dovadă a angajamentului Statelor Unite pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul estic.

În cadrul întâlnirii cu adjunctul secretarului Forțelor Aeriene ale SUA, subiectele abordate au vizat importanța securității la Marea Neagră și prezența forțelor SUA în România, aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul dezvoltării capabilităților forțelor aeriene, precum și subiecte de interes în perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius.

Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat beneficiile Parteneriatului Strategic pe dimensiunea apărării și relația excelentă dintre Armata României și Garda Națională a Statului Alabama în cadrul Programului de Parteneriat de Stat (State Partnership Program). În context, a mulțumit pentru contribuția suplimentară cu forțe și capabilități dislocate de Statele Unite în România, în contextul deciziilor aliate și ale administrației de la Washington privind întărirea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic, pe fondul războiului din Ucraina. Oficialul român a reiterat determinarea părții române privind sprijinul forțelor SUA dislocate în țara noastră.

În ceea ce privește aprofundarea cooperării bilaterale pentru dezvoltarea capabilităților Forțelor Aeriene Române, ministrul Apărării a menționat că decizia României de aloca 2,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare va permite continuarea eforturilor în direcția modernizării capabilităților Armatei Române și a programelor de înzestrare specifice Forțelor Aeriene Române.

În perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius, oficialul român a menționat relevanța pe care situația de securitate la Marea Neagră trebuie să o ocupe pe agenda discuțiilor, importanța adoptării unor decizii concrete pentru continuarea sprijinului Ucrainei și Republicii Moldova și, nu în ultimul rând, implementarea deciziilor adoptate în cadrul summit-ului NATO de la Madrid.

Sursa: Gândul.ro