Cancelarul german Olaf Scholz, vizită în România pe data de 3 aprilie - Întâlnire comună cu președintele Klaus Iohannis și cu președinta Republicii Moldova Maia Sandu

Cancelarul federal Olaf Scholz va sosi pe 3 aprilie 2023 pentru o vizită România, informează Ambasadei Germaniei într-un comunicat. Potrivit sursei citate, cancelarul va fi primit la București mai întâi de președintele României, Klaus Werner Iohannis. Vor fi discutate teme bilaterale, precum şi subiecte de politică europeană, securitate și energie. După discuții este prevăzută o conferință de presă comună.

Mar 31, 2023 - 14:29
Urmărește-ne peGoogle news
Cancelarul german Olaf Scholz, vizită în România pe data de 3 aprilie - Întâlnire comună cu președintele Klaus Iohannis și cu președinta Republicii Moldova Maia Sandu
Foto: NEXTA

Apoi, cancelarul Scholz va fi primit cu onoruri militare de către prim-ministrul României, Nicolae Ionel Ciucă. După întrevederea cu prim-ministrul Ciucă, cancelarul Scholz și președintele Iohannis se vor întâlni cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru o discuție comună. În cadrul acesteia se vor aborda aspecte cu privire la susținerea în continuare a Republicii Moldova. După întrevedere este prevăzută o conferință de presă comună.

Cancelarul Scholz va purta un dialog și cu președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu. Apoi, cancelarul Scholz se va întâlni și cu reprezentanți ai minorității germane din România.

  • Ambasadorul Gebauer: „Vizita cancelarului federal Olaf Scholz subliniază importanţa semnificativă a relațiilor noastre bilaterale cu România, care sunt mai apropiate și mai de încredere ca niciodată. Prin această vizită, transmitem împreună cu partenerii noștri români un semnal important al unităţii Europei, mai ales în aceste vremuri dificile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Pe lângă o serie de teme bilaterale, discuțiile se vor axa pe sprijinul și solidaritatea cu Ucraina și cu Republica Moldova. Aș dori să mulțumesc României, partenerul și prietenul nostru apropiat, pentru sprijinul și disponibilitatea de a ajuta Ucraina și Republica Moldova.”

G4Media a anunțat în premieră pe data de 15 martie că Olaf Scholz ar urma să vină în România în 3 aprilie, au declarat pentru G4Media surse politice.

Aceasta ar fi prima vizită a cancelarului german la București de la preluarea funcției de șef al guvernului federal.

De la preluarea mandatului, Olaf Scholz a avut o atitudine favorabilă României, renunțând în premieră la blocarea aderării la Schegen. El a anunțat public în august 2022 că Germania susține intrarea României în spațiul Schengen, dar aderarea a fost blocată de Austria.

Sursa: G4Media