Guvernul polonez alocă 427 milioane de euro pentru un program de fabricare de muniţii, anunţă premierul Morawiecki

Guvernul polonez lansează un program naţional de fabricare de muniţii, pentru care va aloca două miliarde de zloţi (427 milioane de euro), a anunţat miercuri premierul Mateusz Morawiecki, în contextul în care aliaţii Ucrainei încearcă să crească livrările, informează DPA şi Reuters.

Mar 30, 2023 - 14:26
Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul polonez alocă 427 milioane de euro pentru un program de fabricare de muniţii, anunţă premierul Morawiecki
Foto: Mateusz Morawiecki/ Facebook

‘Încurajez companii private, companii de stat, entităţi străine să răspundă rapid provocării de a crea noi fabrici de muniţii pe teritoriul polonez’, a spus Morawiecki într-o conferinţă de presă.

‘Vrem să alocăm două miliarde de zloţi de la buget pentru investiţii’, a afirmat el.

De asemenea, guvernul intenţionează să comande 800.000 de obuze de artilerie, în valoare de 12 miliarde de zloţi (2,6 miliarde de euro).

Potrivit lui Morawiecki, ultimele luni de lupte în Ucraina au arătat Poloniei şi aliaţilor săi occidentali cât de multă muniţie consumă artileria. Consumul este mult mai mare decât permit capacităţile actuale de producţie ale Franţei, Germaniei şi altor state.

‘Dacă cineva în Polonia sau în Europa ar putea să producă astăzi muniţii de calibrul 155 mm sau 120 mm, ar putea să le vândă ca pâinea caldă’, a spus premierul polonez.

Programul naţional de muniţii ar trebui pus în aplicare în termen de 1-2 ani, a precizat el.

Polonia joacă un rol important în livrarea în Ucraina nu numai de armamente proprii, ci şi ale aliaţilor occidentali. Kievul se reînarmează masiv, anticipând o nouă ofensivă rusă.

Sursa: G4Media