Veste bună pentru cei aflați peste graniță - Românii din diaspora pot obţine un nou act de identitate fără să mai fie nevoiţi să vină în ţară

Cei care locuiesc în străinătate pot obţine un nou act de identitate, fără a mai veni în ţară, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunile diplomatice ori oficiile consulare de carieră ale României din statul respectiv.

Mar 30, 2023 - 11:42
Urmărește-ne peGoogle news
Veste bună pentru cei aflați peste graniță - Românii din diaspora pot obţine un nou act de identitate fără să mai fie nevoiţi să vină în ţară
Imagine cu caracter ilustrativ

Este vorba despre ambasadă sau consulat și nu se mai percepe taxă consulară. Procura trebuie să aibă aplicată fotografia solicitantului şi să fie certificată cu timbrul sec al misiunii diplomatice sau oficiului consular respectiv. La procură se atașează o fotografie identică cu cea care a fost aplicată pe aceasta ștampilată pe verso.

Potrivit primelor informații, în cuprinsul procurii speciale trebuie să se regăsească, impus prin lege, scopul pentru care aceasta a fost întocmită, respectiv depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate şi / sau ridicarea actului de identitate. Tot în procura specială trebuie să mai fie notat şi motivul solicitării actului de identitate (expirare, schimbarea domiciliului, pierdere, etc.).

Procura specială autentificată la misiuniea diplomatică ori oficiul consular al României din statul respectiv se va prezenta în original de către persoana împuternicită împreună cu certificatul/tele de stare civilă și actul de proprietate, potrivit antena3.