Italia: Amenzi de până la 60.000 de euro pentru comercializarea de carne sintetică și alte alimente produse „în laborator”

Este prima țară europeană care a gândit un proiect de lege care interzice producerea și introducerea pe piață a culturilor celulare.

Urmărește-ne peGoogle news
Italia: Amenzi de până la 60.000 de euro pentru comercializarea de carne sintetică și alte alimente produse „în laborator”
Imagine cu caracter ilustrativ

Guvernul Italiei a a supus dezbaterii un proiect legislativ prin care s-ar interzice producerea și comercializare de alimente sintetice:

”Această lege stabilește prevederi cu privire la subiectul interzicerii producerii și introducerii pe piață a alimentelor sintetice ”, se arată în raportul explicativ al prevederii potrivit Rai News.

Astfel va fi instituită o interdicție privind producerea și comercializarea alimentelor sintetice, interdicția ”cuprinde atât alimentele destinate consumului uman, cât și furajele destinate consumului animal”.

Operatorii care încalcă prevederile vor fi supuși unei sancțiuni administrative pecuniare ”de la minim 10.000 euro până la maxim 60.000 euro sau până la 10 la sută din cifra de afaceri totală anuală realizată în ultimul exercițiu financiar închis anterior constatării încălcării, atunci când această sumă depășește 60.000 de euro, pe lângă confiscarea produsului ilicit ”.

”Dintre alimentele sintetice, pe care s-a concentrat cel mai mult cercetarea este carnea care este rezultatul unui proces de cultivare celulară desfășurat în laborator pe celule stem animale”, se arată în proiectul de lege.

În unele țări non-europene – subliniază proiectul măsurii – ”studiile care vizează producerea unor astfel de alimente în scop comercial ” sunt într-un stadiu avansat , iar în Statele Unite a sosit aprobarea ”pentru prima carne de pui produsă într-un laborator, adică o carne care este produsă prin dezvoltarea celulelor animale în laborator”.

”Nu se poate excludecă astfel de alimente produse artificial nu au consecințe negative asupra sănătății ființelor umane”, se mai arată în proiectul de lege.

Nu a fost ”verificat deloc ce efect ar putea genera consumul de alimente sintetice ” asupra sănătății umane, subliniază proiectul de lege. Mai mult, ”cu referire la durabilitatea produselor de natură artificială, nu există dovezi științifice care să demonstreze potențiale avantaje pentru mediu”.

Într-adevăr, ”oamenii de știință și cercetătorii avertizează și asupra riscurilor pe care o astfel de producție industrială le-ar putea provoca sistemelor agricole”. Printre altele, carnea de cultură ”poate necesita utilizarea de antibiotice pentru a asigura medii sterile de creștere. Reziduurile de antibiotice pot persista în produse și pot contribui la răspândirea agenților patogeni rezistenți la antibiotice", se mai arată în proiectul de lege italian.

Sursa: DCNews