România plătește bani grei pentru muniție - Bugetul Apărării, folosit pentru plata în avans a muniției de război

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care permite Ministerului Apărării Naționale să plătească în avans pentru achiziții de muniție de război fără nicio limită. Totodată, prin derogare de la Legea 500/2002, pentru marfa plătită în avans și nelivrată nu se vor recupera sumele plătite în avans pentru a fi restituite la bugetul de stat și nici nu se vor percepe dobânzi și penalități.

Mar 26, 2023 - 16:20
Mar 26, 2023 - 22:16
Urmărește-ne peGoogle news
România plătește bani grei pentru muniție - Bugetul Apărării, folosit pentru plata în avans a muniției de război
Imagine cu caracter ilustrativ

Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază vor putea angaja şi utiliza fonduri publice prin efectuarea de plăţi în avans pentru achiziţiile destinate executării misiunilor specifice pentru care perioada de realizare depăşeşte anul bugetar în care a fost realizat angajamentul legal sau pentru care furnizorii nu doresc să livreze produsele fără plata în avans, se arată într-o ordonanță de urgență adoptată în ultima ședință de Guvern. Actul normativ permite, astfel, achiziții cu plata în avans fără avizele compartimentelor de specialitate ale instituției publice și fără limita de 30% din fondurile alocate.

Totodată, potrivit ordonanței de urgență, sumele reprezentând plăți în avans și nejustificate prin bunuri livrate până la sfârșitul anului, în condițiile prevederilor contractuale, nu vor mai fi recuperate de către instituția publică ce a acordat avansurile și nici nu se vor mai restitui bugetului din care au fost avansate. În același timp, Guvernul a decis ca pentru aceste sume plătite în avans să nu se perceapă penalități și dobânzi. Executivul susține că măsura a fost necesară pentru cumpărarea de muniție de război, în contextul trecerii Alianței Nord-Atlantice de la o postură de descurajare la una de apărare pe flancul estic și implementarea unor măsuri de vigilență sporită.

”Măsura a fost propusă și de reprezentanții NATO, în marja reuniunii bilaterale România – NATO pentru analiza capabilităților pentru apărare 2021/2022, activitate desfășurată la București, în luna februarie 2022. Unul din domeniile la care NATO a constatat deficiențe persistente este cel al asigurării munițiilor decisive pe câmpul de luptă (BDM – Battle Decisive Munition)”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Potrivit Guvernului, în eforturile de transformare a sistemului militar pentru dezvoltarea capabilităţilor de apărare în concordanţă cu realitatea politico-strategică, se are în vedere, cu precădere, dimensionarea, înzestrarea şi instruirea corespunzătoare a Armatei României, care să permită atât asigurarea unei capacităţi de luptă în concordanţă cu planurile elaborate la nivel naţional şi la nivelul Alianţei, cât şi îndeplinirea angajamentelor militare asumate de România pe plan internaţional. De asemenea, obiective importante pentru Executiv sunt achiziţionarea de sisteme de armament performante și munițiile aferente, și eliminarea cât mai rapidă a limitărilor cantitative și calitative ale capabilităților puse de România la dispoziția NATO în cadrul procesului NATO de planificare a apărării/NATO Defense Planning Process (NDPP).

”Sunt de precizat consecințele negative ale neadoptării măsurii propuse, cum ar fi nefinalizarea la termenele estimate a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții în domeniul apărării, neinițierea ori întârzierea derulării programelor de înzestrare, afectarea procesului de modernizare a componentelor sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, impactul negativ asupra interoperabilității cu forțele aliate și partenere și afectarea capacității de apărare a țării”, susține Executivul.

România a semnat, alături de alte 16 de state UE, un acord pentru o achiziție comună de muniție în valoare de două miliarde de euro pentru Ucraina. Consiliul European a salutat acordul la care s-a ajuns în cadrul Consiliului de a livra urgent Ucrainei muniție sol-sol și muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune și prin mobilizarea unei finanțări adecvate efectuate, între altele, prin intermediul Instrumentului european pentru pace, cu scopul de a furniza un milion de muniții de artilerie în următoarele 12 luni.

Sursa: Național