Eurostat: Puterea de cumpărare, cu 23% mai mică în România față de UE - Date alarmante despre traiul românilor

În timp ce inflația continuă să crească, puterea de cumpărare a românilor scade la o o zi la alta. Potrivit datelor transmise de Eurostat, țara noastră se află la coada clasamentului când vine vorba de nivelul de trai, iar puterea de cumpărare este mai mică cu 23% față de media europeană. Mai mult, o familie cu doi copii cheltuie lunar, doar pe mâncare, peste 1.800 de lei.

Mar 24, 2023 - 11:18
Urmărește-ne peGoogle news
Eurostat: Puterea de cumpărare, cu 23% mai mică în România față de UE - Date alarmante despre traiul românilor
Imagine cu caracter ilustrativ

Datele transmise de Eurostat arată că România se clasează printre ultimele locuri în ceea ce privește nivelul de trai din Europa, și asta pentru că, în acest moment, puterea de cumpărare de la noi din țară este mai mică cu 23 de procente față de media Uniunii Europene. 

Dacă ne uităm, însă, la vecinii bulgari, vedem că acolo situația este și mai critică. Vorbim despre o putere de cumpărare de mai mică cu peste 40 de procente față de media din Europa.

La polul opus se află statele în care oamenii au un nivel de trai foarte bun. Vorbim aici despre Luxemburg și Irlanda, acolo unde puterea de cumpărare este de peste 160% față de media UE. 

Dacă ne referim la România, datele transmise din INS relevă faptul că inflația se menține la un nivel ridicat de peste 15,5%. Foarte important, spun analiștii, este că alimentele vor continua să se scumpească și în perioada următoare.

În ultimul an, salariile, deși au crescut, nu au ținut pasul cu inflația.

Potrivit datelor oficiale, o familie formată din doi adulți și doi copii ar avea nevoie de peste 8.600 de lei pentru un trai decent și, de asemenea, aceeași familie cheltuie lunar, doar pe mâncare, peste 1.800 de lei, respectiv cât salariul minim net.