Franța: Violențe și haos în marile orașe - Întreaga țară este paralizată de o grevă generală

Violențele scapă de sub control, iar întregul Guvern al lui Macron stă pe un butoi de pulbere după ce sute de mii de francezi îi cer demisia. Parisul este paralizat, astăzi, în cea de-a șaptea și cea mai devastată zi de proteste.

Mar 23, 2023 - 14:49
Urmărește-ne peGoogle news
Franța: Violențe și haos în marile orașe - Întreaga țară este paralizată de o grevă generală
Foto: Captură Video

Pe lângă haosul și incendiile de pe străzi, angajații din Transporturi, rafinării, învățământ fac greve de mai multe zile. Cu toate acestea, Macron merge până la capăt cu reforma pensiilor. Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru românii care sunt sau pleacă în Franța.

Serviciile de informații franceze transmit că vor ieși până la 750 de mii de protestatari în toată țara, în timp ce sindicatele anunță că vor fi peste 1,5 milioane de oameni în stradă.

Grevele din transporturi lovesc în toată țara, iar Parisul va fi cel mai afectat de blocaje. Mii de benzinării din țară au rămas nealimentate.

După ce a cerut consultări de urgență cu specialiști pentru implementarea reformei pensiilor, Emmanuel Macron a spus că legea este necesară. Asta în timp ce jumătate din profesori sunt în grevă.

"Cu cât așteptăm mai mult, cu atât va fi mai rău. Din acest motiv, această reformă este necesară. Spun asta poporului francez. Nu îmi place să fac asta, aș prefera să nu fac astas, dar este din cauza simțului responsabilității pe care mi-l asum în fața dumneavoastră", a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

Porturile Brest, Saint-Nazaire și Le Havre sunt paralizate. Violențe și haos sunt și pe străzile din Bordeaux, Nantes și Lyon.

Pe lângă grevele din transporturi, serviciile de salubritate sunt la pământ de mai bine de două săptămâni. Angajații refuză să mai ridice gunoaiele. La Paris, medicii sunt îngrijorați de pericolul sanitar.

Cu toate acestea, premierul Elisabeth Borne își păstrează funcția după două moțiuni de cenzură eșuate.

"Nu îmi doresc să fiu reales, nici nu pot fi, așa cum arată constituția. Dar, între sondajele recente și interesul general al țării, aleg interesul general al țării. Și dacă în final trebuie să sufăr neîncrederea poporului, voi face asta!", a mai spus Macron. 

Ministerul de Externe a emis o atenționare de călătorie în Franța după grevele anunțate. Sunt așteptate perturbări de circulație în transportul comun, cel aerian și cel feroviar.