Un maior de jandarmi a furat ani la rând din banii de salarii ai militarilor - Ofițerul acuzat de delapidare scapă de pedeapsă prin prescrierea faptelor

Un ofițer și un plutonier major din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Prahova au ajuns în fața instanței penale militare, fiind judecați pentru delapidare, fals în înscrisuri și complicitate la aceste fapte.

Mar 23, 2023 - 08:34
Urmărește-ne peGoogle news
Un maior de jandarmi a furat ani la rând din banii de salarii ai militarilor - Ofițerul acuzat de delapidare scapă de pedeapsă prin prescrierea faptelor
Foto: Jandarmeria Română/ imagine cu caracter ilustrativ

Cei doi jandarmi au fost deferiți justiției de Direcția Națională Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari după ce ani la rând și-au însușit în mod ilegal din casieria unităţii suma totală de 88.350 lei.

Maiorul Lucian Ioniță, trecut în rezervă acum, și plutonierul major Gabriel Laurențiu Echimescu din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Prahova au ajuns să fie judecați de Tribunalul Militar București și ulterior de Curtea Militară pentru că au falsificat documente care atestă în mod nereal că militari din unitate ar fi solicitat şi ridicat sume de bani reprezentând avansuri pentru concedii.

În realitate aceste avansuri de concedii erau încasate de maior și de către subordonatul său. Aceste cereri prin care militarii solicitau un avans pentru concediu erau ușor de falsificat. Documentul era un tipizat în care se scria olograf doar suma și semnătura solicitantului, care, în acest caz, era falsificată. Maiorul avea acces la toate aceste acte, ocupând funcția de contabil șef al IJJ Prahova.

Plutonierul major ţinea evidenţa celor care făceau rapoarte pentru avans de concediu, pentru ca luna următoare să se reţină din salariu suma solicitată, comunicând compartimentului financiar – salarizare lista pentru a se pune poprire. Pentru ca furtul de bani să nu fie descoperit, cei doi complici au pus la cale o formulă care să acopere afacerea ilegală.

”Pentru a nu se descoperi că inculpatul mr. (rez.) a întocmit în fals rapoartele de solicitare avans concediu, acesta indica nominal inculpatului plt. maj. numele militarilor cărora să nu le reţină, iar pentru a acoperi suma cerută ca avans de concediu mr. (rez.) făcea un alt raport al unui alt militar şi astfel acea sumă de bani apărea ca şi cum a fost achitată de primul militar şi a fost dată avans de concediu celuilalt militar pentru care se făcea noul raport”, explică procurorii în rechizitoriu, suveica financiară cu ajutorul căreia cei doi complici au pus mâna ilegal pe bani.

Aceste fapte au fost săvârșite începând cu anul 2009 şi până în decembrie 2011 când, în urma unu audit delapidarea a fost descoperită.

Parchetul militar a fost sesizat în anul 2012, dar abia în 2014 a început urmărirea penală a celor doi jandarmi, fiind trimiși în judecată patru ani mai târziu. A urmat apoi un pin-pong cu rechizitoriul între instanță și parchet, judecata pe fond a cauzei începând abia în primăvara anului trecut.

După atâta amar de vreme de la comiterea faptelor, Tribunalul Militar București nu a avut altceva ce să facă decât să constate prescrierea faptelor penale și a încetat procesul penal. A rămas de plătit însă prejudiciul de 58.650 lei, din care suma de 27.500 lei a fost restituită deja de plutonierul major.

Soluția Tribunalului Militar București a fost atacată însă de Inspectoratul de Jandarmi Prahova, soluția definitivă urmând să fie dată de Curtea Militară de Apel București, miercuri 22 martie 2023.

Sursa: ziare.com