Tipuri de arme devastatoare interzise chiar și în război

De-a lungul secolelor, armele au devenit din ce în ce mai rafinate. Îmbunătățite ca tehnică, confort și funcționalitate, războaiele au marcat progresul tehnologiei și în acest domeniu. Există totuși unele tipuri de arme care sunt interzise chiar și în cele mai grave conflicte.

Mar 21, 2023 - 22:58
Urmărește-ne peGoogle news
Tipuri de arme devastatoare interzise chiar și în război
Imagine cu caracter ilustrativ

Bețele Punji

Prima armă interzisă în război este cea a bețelor Punji: acestea sunt capcane mortale care, folosite de armata nord-vietnameză în timpul războiului împotriva SUA din 1960, erau făcute din bambus și erau ascunse în păduri. Folosirea acestor bețe în conflict este interzisă de Convenția de la Geneva din 1980, iar această armă este pe locul 10 pe lista celor 13 arme extrem de periculoase interzise în război, potrivit Curiosauro.

Napalmul

O altă armă interzisă este napalmul, un compus exploziv folosit mai ales în a doua jumătate a secolului XX. Definit ”crud” de însuși Winston Churchill, a fost folosit pe scară largă de armata americană în contextul războiului din Vietnam.

De asemenea, printre ingredientele sale se numără și un agent de gelifiere care se atașează de ținte, determinând să se aprindă imediat orice atinge. La 8 iunie 1972, napalm a fost aruncat accidental dintr-un avion asupra civililor din Vietnam și asupra forțelor americane înșiși: din acel moment, Reagan a semnat tratatul care îi interzicea utilizarea în războaie.

Arme biologice 

O altă armă interzisă de Convenție este cea biologică: dezvoltarea, producerea, achiziționarea, transferul și utilizarea armelor biologice și cu toxine compuse din viruși sau bacterii sunt interzise în orice mod. 

Armele chimice

Există cinci tipuri de agenți chimici interziși în război. Agenții care sunt absorbiți în sânge sunt rapizi și toxici și cauzează o moarte chinuitoare și violentă, de obicei prin insuficiență respiratorie.

Gazul fusogen și acidul cianhidric sunt două tipuri de agenți absorbiți în sânge. Apoi, mai sunt agenții care cauzează arsuri chimice pe piele și la ochi. Acești agenți pot fi fatali dacă sunt inhalați, cum este cazul gazului muștar.

Armele cu laser

La fel ca armele chimice, armele cu laser au fost, de asemenea, interzise din 13 octombrie 1995: acestea, pe lângă afectarea vederii, pot provoca și orbire permanentă.

Minele antipersonal

Eșecul interzicerii totale a minelor antipersonal în urma convenției din 1979 a dus la apariția Tratatului de la Ottawa. Acest tratat nu cuprinde minele antitanc, capcanele și minele cu acționare de la distanță.

Tratatele anterioare ceruseră ca minele antipersonal să fie dezactivate de la distanță, să se dezactiveze singure după o perioadă de timp sau să fie îndepărtate de cei care le-au pus, odată ce conflictul ia sfârșit.

Sursa: DCNews