Fostul premier britanic, Boris Johnson, recunoaște că a mințit despre chefurile de la guvern, din pandemie, dar „cu bună credință”

Boris Johnson a recunoscut că i-a indus în eroare pe parlamentari în legătură cu petrecerile de pe Downing Street din timpul pandemiei, afirmând la vremea respectivă că s-au respectat normele anti-COVID-19. Johnson a insistat că n-a fost rea intenție, ci pentru că nu știa foarte bine care sunt normele respective.

Mar 21, 2023 - 17:04
Urmărește-ne peGoogle news
Fostul premier britanic, Boris Johnson, recunoaște că a mințit despre chefurile de la guvern, din pandemie, dar „cu bună credință”
Foto: Prime Minister's Office, 10 Downing Street and The Rt Hon Boris Johnson MP

''Nu am indus în eroare în mod intenţionat sau nechibzuit Parlamentul pe 1 decembrie 2021, 8 decembrie 2021 sau la orice altă dată. /.../ Accept faptul că Camera Comunelor a fost indusă în eroare de declaraţiile mele conform cărora regulile au fost respectate în totalitate la 10 (Downing Street). Dar atunci când au fost făcute declaraţiile, acestea au fost făcute cu bună credinţă şi pe baza a ceea ce ştiam şi credeam sincer la momentul respectiv'', a precizat fostul premier conservator în declaraţia sa scrisă transmisă Comisiei pentru privilegii din Camera Comunelor, care investighează dacă Johnson a minţit în faţa acestei camere parlamentare.

''Desigur, este adevărat că declaraţiile mele în faţa Parlamentului, conform cărora regulile (anti-COVID-19) au fost respectate în permanenţă, nu s-au dovedit a fi corecte şi profit de această ocazie pentru a-mi cere scuze în faţa Parlamentului pentru acest lucru", spune el în declaraţie.

Dosarul de apărare de 52 de pagini a fost depus luni de echipa juridică a fostului premier, iar comisia l-a făcut public marţi.

Miercuri, Boris Johnson se va prezenta în faţa comisiei pentru o audiere ce i-ar putea decide soarta politică. Ancheta este prezidată de o deputată laburistă, dar majoritatea în comisie o au conservatorii (partid din care face parte Johnson și al cărui lider a fost - N.R.).

Dacă se va stabili că a minţit cu bună ştiinţă, el ar putea fi suspendat din funcția de deputat. 

Boris Johnson a fost nevoit să demisioneze din fruntea guvernului tocmai ca urmare a scandalului ''partygate'', coroborat cu alte informații despre petrecerile şi consumul excesiv de alcool de la reşedinţa oficială în timpul pandemiei de COVID-19.