Precizări ale MAI: S-au simplificat procedurile pentru pașapoarte

De luni a intrat în vigoare o modificare semnificativă a procedurilor la serviciile de pașapoarte. Procedura de depunere a cererilor ar urma să fie mult mai simplă și să scurteze semnificativ timpul de așteptare pentru emiterea unui nou document.

Mar 20, 2023 - 18:01
Urmărește-ne peGoogle news
Precizări ale MAI: S-au simplificat procedurile pentru pașapoarte
Foto: Captura de ecran / hub.mai.gov.ro

Este vorba de o nouă interfață a platformei, după cum a anunțat MAI, care ar trebuie să fie una ușor accesibilă tuturor doritorilor și care va permite efectuarea unei programări pe o perioadă de până la 90 de zile calendaristic.
De asemenea, spre deosebire de vechiul sistem, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că vor exista și funcții suplimentare, cum ar fi notificarea prin e-mail.

HUB-ul de servicii al MAI este cel care permite acum, printre altele, obținerea online (și gratuită) a certificatului de cazier judiciar.

„Așa cum știți deja, HUB-ul de servicii al MAI va constitui nucleul de digitalizare a serviciilor publice oferite de structurile ministerului, oferind servicii electronice ușor de folosit, rapide și de înaltă calitate. Pe lângă alte beneficii de ordin tehnic, noua platformă de programare, dezvoltată împreună cu specialiștii din cadrul Direcției Generale pentru Comunicații și Tehnologia Informației, oferă posibilitatea extinderii pentru alte servicii sau chiar pentru alte structuri MAI”, a transmis Lucian Bode, ministrul de interne.

MAI transmite că numărul pașapoartelor electronice emise în anul 2022 a crescut cu 56% față de anul 2021, respectiv cu 50% față de anul 2019. Astfel, în medie, se depun zilnic 6.700 de cereri pentru eliberarea pașaportului.

Timpul mediu de eliberare a pașapoartelor este, de la începutul acestui an, cuprins între trei și cinci zile.