Președintele Chinei, Xi Jinping, a aterizat la Moscova, pentru întâlnirea cu Vladimir Putin

Eveniment major pe scena politică mondială. Xi Jinping a aterizat la Moscova, luni, 20 martie, pentru a discuta față în față cu aliatul său de încredere, Vladimir Putin.

Mar 20, 2023 - 14:45
Urmărește-ne peGoogle news
Președintele Chinei, Xi Jinping, a aterizat la Moscova, pentru întâlnirea cu Vladimir Putin
Foto: Vladimir Putin / Xi Jinping

În jurul orei 12:00, ora României, președintele Chinei, Xi Jinping, a aterizat la Moscova. El a fost întâmpinat de mai mulți oficiali din Rusia și de o mulțime de jurnaliști. Președintele comunist, reales în funcție de curând, a călcat pe covorul roșu, pe terenul „Țarului de la Kremlin”.

Kremlinul se așteaptă ca președintele Xi Jinping să-și exprime solidaritatea față de Vladimir Putin, care a declarat în repetate rânduri că luptă „împotriva hegemoniei SUA”.

Generalul Dan Grecu a dezvăluit ce mesaj transmit cei doi lideri care și-au dat mâna împotriva hegemonului SUA.

„Întâlnirea este anunțată de mai mult timp. Are loc mai devreme decât ne așteptam, deci undeva în aprilie – mai 2023. Din punctul meu de vedere, problema este relativ simplă: (…) nu mă aștept să vedem o schimbare de politică a Republicii Populare Chineze. Chiar din contră, mă aștept să vedem un început de redesenare a zonelor strategice la nivel mondial, în sensul că Republica Chineză, denumită mdrept principalul adversar economic al SUA, fostul și actualul hegemon mondial și Rusia, adversarul declarat militar, vor ajunge la o înțelegere. În ceea ce privește războiul din Ucraina, este de așteptat ca Republica Populară Chineză să-și continue demersurile în ideea acelor planuri de pace propuse în 12 puncte. Dar să nu uităm că acele 12 puncte – în afara interzicerii armelor nucleare, care este de salutat, vor legitima ceea ce președintele rus spunea – că Ucraina trebuie să respecte realitatea din teren.

Mesajul subliminal e foarte clar: ‘nu mai putem noi de sancțiunile voastre luate împotriva Rusiei și a Chinei!’. Acesta este mesajul. Hai să fim serioși… După zece valuri de sancțiuni împotriva Rusiei, Rusia a terminat cu un excedent financiar cu peste 200 de miliarde de euro sau dolari, în condițiile în care Rusia a fost ajutată de China, India și alte state să-și păstreze comerțul și să fie plătită în ruble, ceea ce atacă dominația dolarului în schimburile energetice. Să nu mai spun că sunt state ale NATO și UE care și-au mărit schimburile economice cu Federația Rusă”, a declarat la România TV generalul Dan Grecu.