15 februarie va fi Ziua Națională a Lecturii - Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Ziua de 15 februarie va deveni Ziua Naţională a Lecturii, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat la finalul săptămânii un proiect de lege iniţiat de deputatul PNL Sebastian Burduja.

Ian 15, 2022 - 20:25
Urmărește-ne peGoogle news
15 februarie va fi Ziua Națională a Lecturii - Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis
Pexels

Peste fix o lună vom marca pentru prima dată această zi prin campanii, proiecte şi evenimente de încurajare a cititului în şcoli şi instituţii publice, biblioteci şi librării. Aşa cum şi alte state o fac deja cu mare succes, de mulţi ani de zile”, a scris deputatul PNL de Bucureşti, Sebastian Burduja, sâmbătă, pe Facebook.

Sebastian Burduja a explicat că ales data de 15 februarie pentru a stabili Ziua Naţională a Lecturii, întrucât este data în care s-au născut Spiru Haret şi Titu Maiorescu, „a căror contribuţie la şcoala şi cultura României este incontestabilă”, după cum a precizat deputatul.  

În Expunerea de motive, iniţiatorul Legii citează un sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie în anul 2018, ce arată că doar 16% dintre români declară că citesc cărţi lunar, în timp ce 35% susţin că nu au citit niciodată o carte.  

Pe 15 februarie, autorităţile pot organiza manifestări culturale dedicate Zilei naţionale a lecturii în colaborare cu asociaţii sau fundaţii din domeniul Educaţiei şi cu ajutorul muzeelor, bibliotecilor şi instituţiilor cu atribuţii în domeniul culturii, potrivit Legii.  

E timpul ca România să îşi regăsească dragostea pentru carte şi, în lunile care vor urma, vom anunţa noi proiecte legislative ambiţioase pentru încurajarea lecturii”, a adăugat Burduja.