Guvernul, acuzat că fură 2000 de lei lunar de la fiecare polițist

Premierul Ciucă le-a tras țeapă sindicaliștilor din Poliție. După ce a aranjat întâlnirea pentru 14 martie, la ora 14, fix la acea oră și-a pus în agendă o întrevedere cu arhiepiscopul de Canterbury, dr. Justin Welby, aflat în vizită în România. Conducerea SNPPC a anunțat că protestele vor continua, dat fiind că Guvernul fură din buzunarul fiecărui polițist 2.000 de lei pe lună.

Mar 17, 2023 - 00:16
Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul, acuzat că fură 2000 de lei lunar de la fiecare polițist
Foto: IPJ Cluj/ Imagine cu caracter ilustrativ

Pentru că a auzit că și Preafericitul Daniel s-a întâlnit cu liderul Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury, premierul Nicolae Ciucă nu s-a lăsat mai prejos și l-a băgat și el pe agenda discuțiilor. Ca o coincidență, arhiepiscopul a fost programat la Palatul Victoria exact la ora la care premierul trebuia să participe la întâlnirea cu liderii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), având în vedere situația explozivă din sistem și protestele masive anunțate. Dar, nu-i așa, Biserica Anglicană era mult mai importantă.

”A venit un consilier personal al prim-ministrului, care ne-a dat de înțeles că Legea salarizării nu va fi aplicată în integralitatea sa, drept pentru care protestele continuă. Vor să aplice legea doar pe palierul salariului de funcție, iar sporurile și indemnizațiile rămân în aer”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Sindicaliștii sunt extrem de nemulțumiți de faptul că premierul a lipsit de la întâlnire, mai ales că aceștia așteptau răspunsuri concrete la revendicări. Conducerea SNPPC consideră că premierul nu dorește să rezolve problemele cu care se confruntă Armata și Poliția Română.

”Săptămâna viitoare începem protestele, cu participare masivă din partea polițiștilor, și, pe diferite zone, vom încerca să blocăm sistemul, cu respectarea strictă a legii. Nu vom renunța la proteste până nu vom vedea modificări legislative. Nu vom renunța la proteste pentru promisiuni pe care le-ar putea face premierul, ministrul de Interne sau ministrul de Finanțe”, ne-a precizat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

În PNRR există un jalon care spune că trebuie elaborată o altă lege a salarizării, susțin sindicaliștii, însă aceștia au solicitat Guvernului să aplice mai întâi Legea 153/2017, cu Anexa 6 și Anexa 8. Potrivit consilierului prim-ministrului Nicolae Ciucă, ar exista o intenție a Executivului să aplice parțial Legea 153/2017, înainte de apariția noii legi.

”Ei nu vor să aplice grila de salarizare în integralitate și aici vorbim despre calculul tuturor sporurilor și indemnizațiilor la noul salariu de funcție al polițiștilor. Noi avem și acum probleme pe ceea ce înseamnă calculul corect al sporurilor și indemnizațiilor, pentru că sunt calculate prin raportări începând din 2009. Asta înseamnă o pierdere pentru polițiști, în medie, de 2.000-3.000 de lei pe lună, bani furați de Guvern lună de lună, pentru că nu este aplicată corect Legea salarizării și pentru că nu ni se calculează corect sporurile”, a afirmat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Printre drepturile polițiștilor ciuntite de Guvern se numără și dreptul de chirie, care este, în medie, de 500 de lei, deși ar fi trebuit să fie de 1.500 de lei. Norma de hrană este 34 de lei, deși, potrivit legii, ar fi trebuit să fie 45 de lei pe zi, însă MAI nu a actualizat-o cu indicele de inflație.

Potrivit sindicaliștilor din MAI, norma de echipare a rămas la vechile cuantumuri stabilite în 2018,  deși toate prețurile s-au mărit, fiind vorba despre o actualizare de la 260 de lei la 670 de lei pe lună, care nu s-a făcut.

”Apoi, actualizarea salariului de grad de luna trecută nu s-a făcut la salariul minim în plată, de 3.000 de lei, ci la 2.000 de lei și ceva. Maximul pentru un grad de general, de exemplu, este de 1.000 de lei, deși trebuia să fie undeva la 2.000 de lei. Un agent primește cam 500 de lei net, deși ar fi trebuit să primească 1.000 de lei salariul de grad. În plus, nu este posibil ca un ofițer, șef de birou, șef de serviciu sau șef de poliție municipală, să aibă o indemnizație de comandă netă de 300 de lei, pentru că nu se mai face diferențierea dintre ofițeri cu funcție de execuție și ofiețeri cu funcție de comandă. Indemnizația de instalare pentru cei care termină școlile de poliție este de 798 de lei, deși ar fi trebuit să fie echivalentă cu salariul minim”, a punctat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Sursa: Național