Legea care mărește vârsta de pensionare, adoptată de Guvern fără votul Parlamentului - Franța, la un pas de haos social

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat joi, în Adunarea Naţională, că guvernul a ales să îşi angajeze răspunderea pentru adoptarea reformei pensiilor, care nu va mai fi supusă la vot în camera legislativă inferioară.

Urmărește-ne peGoogle news
Legea care mărește vârsta de pensionare, adoptată de Guvern fără votul Parlamentului - Franța, la un pas de haos social
Foto: Captură Video

Potrivit unor surse din executiv citate anterior de AFP, preşedintele francez Emmanuel Macron a ales să treacă prin parlament fără vot reforma controversată a pensiilor, care majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, transmit agențiile Reuters şi AFP.

Angajarea răspunderii guvernului se face în baza articolului 49.3 al Constituţiei şi arată că Macron şi guvernul său nu au reuşit să strângă o majoritate care să voteze în favoarea proiectului.

Recurgerea la această procedură are toate şansele să provoace furia sindicatelor, a protestatarilor şi a partidelor din opoziţia de stânga, care consideră reforma injustă şi nenecesară.

„Acest guvern nu este demn de cea de-A Cincea Republică, de democraţia franceză. Până la final, parlamentul a fost ridiculizat, umilit”, a declarat Fabien Roussel, liderul Partidului Comunist Francez.

Şedinţa parlamentului a fost suspendată timp de două minute după ce deputaţii stângii au cântat imnul naţional pentru a o împiedica pe Borne să vorbească. Unii au afişat pancarte pe care scria „Nu pentru 64 de ani”.

Elisabeth Borne a fost primită cu huiduieli la intrarea în Adunarea Naţională pentru a anunţa procedura specială.

Sindicatele au avertizat deja că o adoptare a legii prin procedură extraordinară, fără aprobarea parlamentului, va duce la o criză socială și greve continue.

Sursa: Realitatea