România este singura țară din Europa în care învățătorii pot intra la clasă doar cu studii medii

Învățătorii vor trebui să aibă studii superioare pentru a le putea preda copiilor din clasele primare, conform noilor legi ale educației.

Mar 15, 2023 - 18:21
Urmărește-ne peGoogle news
România este singura țară din Europa în care învățătorii pot intra la clasă doar cu studii medii
Imagine cu caracter ilustrativ

Noile legi ale educației ar urma să fie aprobată de Guvern pe 23 martie.

Învățătorul Vasile Brașovanu a precizat, la podcastul Digi Context. că România este singura țară din Europa în care învățătorii pot intra la clasă doar cu studii medii.

În opinia sa, un proaspăt absolvent al unui liceu pedagogic nu este pregătit îndeajuns emoțional și pedagogic pentru a prelua o clasă cu până la 30 de copii.

”Există păreri pro și contra. Sunt absolvent de liceu pedagogic, Școala Normală din Iași. Îmi este dragă, știu câte eforturi se întâmplă în multe colegii pedagogice din țară. În același timp, nu pot să nu îmi pun întrebarea cât de pregătit este un om la 18-19 ani și emoțional și pedagogic, să preia nu doar o clasă de copii, pentru că a fi învățător nu înseamnă să relaționezi numai cu cei 15, 20, 30 de copii pe care îi ai în sala de clasă. Înseamnă să te deschizi și către comunitate, să ai relații constructive cu părinții. Ori câtă pregătire emoțională poate avea un om pentru a prelua în mâinile lui, până la urmă, destinul unor copii?!”, a declarat Vasile Brașovanu.

Acesta a adus în discuție și unele cercetări care arată că, cu cât ai acces la o educație de mai lungă durată, cu atât succesul în viață este mai ridicat.

”Când spun succes, ne referim la mai mulți indicatori, inclusiv calitatea vieții, inclusiv accesul la joburi bine plătite și așa mai departe. (...) Studiile de neuroștiințe ne arată că un creier se dezvoltă până în jurul unei vârste de 25 de ani. Ori, într-un fel, vorbim de un adult la 18-19 ani”, a adăugat învățătorul Vasile Brașovanu, potrivit Digi24.

Sursa: ziare.com