Românii împinşi să lucreze până la 70 de ani - Noua Lege a Pensiilor schimbă tot

Autorităţile noastre trebuie să găsească soluţii prin care să-i încurajeze pe români să lucreze până la vârsta de 70 de ani. Este o condiţie impusă de Bruxelles pentru accesarea miliardelor europene din PNRR.

Mar 13, 2023 - 23:11
Urmărește-ne peGoogle news
Românii împinşi să lucreze până la 70 de ani - Noua Lege a Pensiilor schimbă tot
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Țara noastră s-a angajat ca în România să existe „o vârstă facultativă de pensionare, iar aceasta să fie vârsta de 70 de ani”.

Aşadar, cu alte cuvinte, parlamentarii ar cam trebui să pregătească deja o lege prin care românii să fie încurajați să iasă la pensie la 70 de ani.

O altă prevedere este creșterea vârstei de pensionare pentru femei. Aceasta ar urma să ajungă la 63 de ani până în 2030, iar acest lucru înseamnă o creștere a vârstei de pensionare pentru femei cu un an și jumătate.

Ar putea apărea o nouă situaţie în care se va recalcula pensia: cea în care omul lucrează şi după vârsta legală de pensionare. Asta înseamnă majorarea pensiei, în funcție de perioadele lucrate după pensionare.

Orice român poate să solicite recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni.

„Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, potrivit articolului 107 din Legea pensiilor.

Sursa: Național