Cât de mare e riscul unui „război al lumilor”? - Patru civilizații extraterestre ostile ne-ar putea invada

Patru civilizații extraterestre ostile ar putea pândi din diverse colțuri ale Căii Lactee, arată un studiu recent. Analiza nu se bazează pe constatări sau indicii directe, ci este o estimare probabilistică, bazată de estimări privind existența și gradul de dezvoltare al altor civilizații.

Mar 12, 2023 - 13:10
Urmărește-ne peGoogle news
Cât de mare e riscul unui „război al lumilor”? - Patru civilizații extraterestre ostile ne-ar putea invada
Imagine cu caracter ilustrativ

Prin comparație cu pericolul ca Terra de a fi lovită de un asteroid sau meteorit, probabilitatea ca extratereștrii "răi" să ne invadeze planeta este de 100 de ori mai mică, potrivit Live Science.

Studiul, relizat de doctorandul Alberto Caballero, a pornit de la modelul invaziilor umane din istoria recentă, pe care l-a aplicat asupra numărului estimat de planete care Calea Lactee care ar putea adăposti viață inteligentă capabilă de deplasare pe distanțe interstelare.

Caballero a descoperit că 51 din cele 195 de națiuni ale Terrei lumii au lansat invazii de mai mari sau mai mici dimensiuni în intervalul 1915-2022. Transpunând apoi acest model la nivelul galaxiei, specialistul a stabilit că 4 civilizații rău-intenționate ar exista în "apropierea noastră".

„Probabilitatea unei invazii extraterestre de către o civilizație agresivă este, prin urmare, mai mică decât probabilitatea unei coliziuni cu un asteroid ucigaș de planete”, a afirmat cercetătorul.

Pe de altă parte, posibilitatea ca oamenii să invadeze alte planete este de 0.0014%, dar asta din momentul în care vom deveni civilizație interstelară (cu capacitate de a se deplasa pe distanțe de ani-lumină), peste aproximativ 250 de ani.