Un biciclist a fost amendat cu 870 de lei pentru că nu avea cartea de identitate la el - Decizia instanței după contestație

Un biciclist din Vâlcea a fost amendat cu 870 de lei pentru că nu avea buletinul asupra sa în momentul în care a fost oprit de Poliție. Chiar dacă polițistul îl cunoștea și a spus că poate aduce buletinul în două minute, biciclistul nu a scăpat de amendă. În instanță, biciclistul a obținut transformarea amenzii în avertisment.

Mar 11, 2023 - 11:13
Mar 11, 2023 - 11:14
Urmărește-ne peGoogle news
Un biciclist a fost amendat cu 870 de lei pentru că nu avea cartea de identitate la el - Decizia instanței după contestație
Imagine cu caracter ilustrativ

Printr-un proces deschis la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, un biciclist amendat cu 870 de lei pentru că nu a avut buletinul asupra sa și cu avertisment pentru că „circula pe partea carosabilă, chiar dacă avea acostament practicabil punând în pericol atât siguranţa sa, cât şi siguranţa celorlalţi participanţi în trafic” a contestat sancțiunea în instanță, cerând anularea procesului-verbal sau transformarea amenzii de 870 de lei în avertisment.

În proces, biciclistul a arătat că „deși, le-a învederat agenţilor constatatori că poate prezenta cartea de identitate în două minute, prezentând totodată şi poză de pe telefon, aceştia au dispus sancţionarea sa contravenţională”.

Biciclistul a mai arătat că la momentul la care a fost oprit, se întorsese din vacanţă, actele sale fiind în bagaje, iar unul dintre agenții de poliție îl cunoștea. În privința circulației pe partea carosabilă, biciclistul a arătat că „acostamentul este unul periculos, nefiind posibilă deplasarea cu bicicleta”.

Judecătoria Râmnicu Vâlcea a decis că procesul-verbal de contravenție a fost legal întocmit, iar faptele sunt reale. Judecătorul a explicat că, potrivit legii, conducătorul de vehicul este obligat să aibă asupra sa documentele de identitate.

Pentru că biciclistul a recunoscut fapta și a arătat că „în prezent are asupra sa cartea de identitate, de fiecare dată când circulă cu bicicleta, judecătorul a dispus înlocuirea amenzii cu avertisment. Odată cu transformarea amenzii în avertisment, judecătorul „i-a atras atenția biciclistului asupra pericolului social al faptei săvârşite, cu recomandarea ca pe viitor să respecte dispoziţiile legale”. Sentința nu este definitivă.