Tanczos Barna: Știu ce gust are un baton de proteină făcută din viermi, prefer să rămân la carne

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că va lupta ca regulile Uniunii Europene să afecteze cât mai puțini fermieri, în ceea ce privește reducerea numărului de animale.

Mar 11, 2023 - 08:49
Mar 11, 2023 - 08:52
Urmărește-ne peGoogle news
Tanczos Barna: Știu ce gust are un baton de proteină făcută din viermi, prefer să rămân la carne
Foto: Guvernul României

Uniunea Europeană face din ce în ce mai multe presiuni pentru reducerea efectivului de animale, fapt care ar contribui la scăderea emisiilor de metan și amoniac. Acestea sunt foarte mari la nivelul UE, însă Barna promite că va negocia la Bruxelles ca aceste măsuri să afecteze cât mai puțin fermierii români.

Ministrul Mediului a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că nivelul de 150 de unități vită mare pentru fermele din România este inacceptabil și va pune problema pe masă chiar la Bruxelles, în data de 16 martie.

„Azi, ieri, mâine şi peste o săptămână discutăm şi vom discuta despre noile reguli care se implementează la nivelul Uniunii Europene pe ferme de pui, de curcani, de porci, de vite, pentru că există o presiune foarte mare din partea organizaţiilor de mediu asupra fermierilor şi se vor introduce reguli noi pentru fermele care trebuie să contabilizeze, să raporteze şi să reducă emisiile de metan, de azot, de carbon mai puţin, inclusiv în fermele de animale. 

Disputa este aprigă. Şi acum jumătate de oră am încercat să aflu poziţia Germaniei, poziţia Franţei, la vită, la porc, la pasăre. Deci, este o dispută care va fi, probabil, tranşată pe 16 martie (...) O să zbor direct la Bruxelles ca să particip la acest consiliu, unde problema principală care este pe ordinea de zi este exact această temă, a noilor reguli care se vor aplica pentru fermele mari, mici şi care vor aduce reguli noi de implementare de tehnologii de ultimă generaţie pentru a reduce emisiile de azot şi de metan. 

Se discută nivelul, dimensiunea fermei de la care aceste obligaţii de monitorizare, de raportare, de reducere, de implementare de tehnologii de ultimă generaţie vor fi obligatorii. Acum două săptămâni, Comisia Europeană a propus un nivel de 150 de UVM, care este un nivel inacceptabil pentru România. Noi am susţinut de la bun început că undeva la peste 350 de unităţi vită mare UVM ar trebui să intervină aceste noi reguli, chiar 450, în cazul fermelor de porci şi de bovine.

Ministerul Agriculturii şi domnul Daea susţin în continuare eliminarea totală a bovinelor din aceste reguli (...) Probabil că discuţiile pe 16 vor fi finalizate undeva la un nivel de 280-300 de unităţi vită mare pentru fermele de pui, curcan, găini ouătoare şi undeva la peste 350, sper, sau 450 la fermele de porci şi de bovine”, a declarat Tanczos Barna.

Tanczos Barna nu a părut prea încântat de fermele de viermi vizitate în urmă cu un an de zile în Franța. El a afirmat că preferă să rămână la carnea de vită și că speră că va putea găsi un echilibru pentru a nu fi afectat nici mediul înconjurător, dar nici producătorii locali.

„Mă număr printre persoanele care au văzut ferme de viermi. Preşedinţia franceză ne-a dus în vizită la o fermă de viermi acum un an de zile, un an şi jumătate. Spre deosebire de domnul Daea, eu chiar ştiu cum arată un baton de proteină făcută din viermi, ştiu ce gust are, nu are nicio diferenţă, nici la aspect, nici la gust faţă de batonul de proteină. Sunt un om curios din fire şi mănânc orice este comestibil, gust de fapt, orice este comestibil. 

Şi în vizitele mele prin Asia am gustat inclusiv astfel de mâncăruri tradiţionale din zona respectivă. În ciuda acestor experienţe, prefer să rămân la carnea de vită, porc mănânc mai rar, dar carnea de vită îmi place în mod deosebit şi cred că putem găsi acel echilibru prin care să nu afectăm nici mediul înconjurător şi să putem să mâncăm în continuare mâncăruri normale, sănătoase, de gen carne de vită, carne de pui, carne de porc în detrimentul noilor invenţii de batoane de proteină din viermi", a afirmat Tanczos Barna.

Sursa: Adevarul.ro