Militarii români vor fi dotați cu drone de buzunar

Ministerul Apărării se dotează cu toate tipurile de aparate de zbor fără pilot, inclusiv cu drone de buzunar, dezvoltate de Armata Română, necesare militarilor pentru a supraveghea mișcările de trupe inamice.

Mar 9, 2023 - 06:54
Urmărește-ne peGoogle news
Militarii români vor fi dotați cu drone de buzunar
Foto: MApN/ Imagine cu caracter ilustrativ

Armata României se pliază pe tendințele moderne și se dotează cu întreaga gamă de drone de supraveghere sau înarmate. Între altele, experții Ministerului Apărării Naționale (MApN) au realizat și „drona de buzunar” pe care militarii o vor utiliza individual în teren pentru a supraveghea toate mișcările inamicului. 

„Noi abordăm achiziția sistemelor aeriene fără pilot pe diverse paliere. Aceste paliere reglate prin definițiile din documentele noastre sau prin definițiile pe care le are NATO prin standardele sale”, a declarat generalul-locotenent Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, invitat la podcastul oficial al Ministerului Apărării Naționale. 

Oficialul s-a referit, în primul rând, la „dronele de foarte mici dimensiuni pe care noi le dezvoltăm prin cercetare proprie, fie a căror achiziție nu este așa de complexă”. „Anul trecut am realizat prin cercetare proprie așa-numita «dronă de buzunar» pe care acum urmează să o omologăm și după să o achiziționăm pe baza proiectelor noastre, să o introducem în dotarea militarilor. Este o dronă care este necesară militarului ca individ în ceea ce privește cunoașterea imediată în câmpul tactic și recunoașterea în luptă în special în zona urbană”, a precizat oficialul MApN. 

Generalul-locotenent Teodor Incicaș nu a dat niciun fel de detalii tehnice despre aceste „drone de buzunar”, care în limbajul militarilor mai sunt denumite nano-drone, dar orientativ ne putem da seama de performanțele acestora dacă le avem în vedere pe cele ale unor aparate similare aflate în dotarea forțelor armate ale unor țări aliate precum Statele Unite, Norvegia, Franța, Regatul Unit, Germania, Țările de Jos, Polonia sau Turcia. Aceste drone au cel mult 20 de centimetri în lungime și sunt de fapt niște mici elicoptere extrem de performante și foarte silențioase. Aparatele pot fi dotate cu până la trei camere de luat vederi, una înainte, una în jos, iar ultima în unghi de 45 de grade, astfel încât militarul care o operează să poată avea o imagine completă a câmpului tactic. În general, un astfel de sistem de drone conține două aparate de zbor. Timpul de încărcare este de 25 de minute, la fel ca și cel de operare până la epuizarea acumulatorului, astfel încât, când o dronă trebuie reîncărcată, cealaltă este gata de zbor.

Unele aparate de acest gen au și dispozitive în infraroșu pentru a putea fi utilizate pe timp de noapte, dar și senzori care pot transmite imagini video de înaltă rezoluție printr-o legătură de date digitală pe o rază de 1,6 kilometri. Un militar poate fi instruit să opereze o astfel de dronă în cel mult 30 de minute și poate pilota manual sistemul sau poate introduce anterior decolării punctele prin care trebuie să treacă aparatul. 

Generalul-locotenent Teodor Incicaș a explicat că specialiștii MApN dezvoltă și alte sistemele aeriene fără pilot de complexitate mai mare. „Pe primul palier avem sistemul mini care este în dotarea batalioanelor, brigăzilor și a căror achiziție intenționăm s-o facem în acest an. Acest sistem este destinat recunoașterilor în distanțe mai scurte, 20-25 de kilometri. Apoi, sistemul aerian fără pilot de tip tactic este acel sistem care, în conformitate cu cerințele noastre, avem o cerință proprie, să fie de până într-o rază de zbor de 100 de kilometri. În clipa de față, la Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare am realizat un prim produs și urmează să dezvoltăm unul cu aterizare și decolare pe verticală, iar acest produs, după omologare, va intra în dotarea Armatei României. Noi facem achizițiile printr-o procedură extrem de transparentă. Vom ieși pe piață cu produsul propriu, dar va fi organizată totuși o procedură de achiziție competitivă”, a spus Incicaș.

Sursa: Adevarul.ro