CNAS obligă medicii de familie să revină la rețetele clasice tipărite pentru pacienți: Sistemul informatic e subdimensionat

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate răspunde reclamațiilor făcute de medicii de familie legate de sistemul informatic ce blochează accesul pacienilor din România la servicii medicale. CNAS anunță că s- a cerut rezolvarea de urgență a problemelor și recomandă medicilor de familie să revină la metoda tradițională, adică pe hârtie, în plină eră digitală.

Mar 8, 2023 - 16:49
Urmărește-ne peGoogle news
CNAS obligă medicii de familie să revină la rețetele clasice tipărite pentru pacienți: Sistemul informatic e subdimensionat
Imagine cu caracter ilustrativ

„Referitor la sincopele apărute in funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS)  semnalate în ultimele zile,  vă comunicăm  următoarele:

Din analiza internă efectuată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate reiese că există unele disfuncționalități  ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI)  în  accesarea aplicaţiei de interogare a calităţii de asigurat, mai ales pe platforma informatica publica.  Începând cu data de 6 martie 2023, conducerea CNAS a solicitat dezvoltatorilor de soft, în baza contractelor de mentenanță încheiate cu aceștia,  remedierea de urgenţă a problemelor care au condus la aceste disfuncţionalităţi.

Până la remedierea situației, rugăm furnizorii de servicii medicale  să verifice calitatea de asigurat  în aplicațiile proprii şi nu in platforma informatică publică.

SIUI  este  de mulți ani  un sistem informatic  subdimensionat,  construit  la nivelul anului 2008. Creșterea exponențială a volumului de date medicale procesate, mai ales în prima parte a lunii când furnizorii de servicii medicale transmit raportările lunare,   sunt cauze  care conduc la  disfuncționalități  ale  sistemului,  așa cum se întâmplă și  în aceste zile.  CNAS a făcut toate demersurile necesare pentru accesarea  finanțării europene   necesare  pentru redimensionarea  sistemului  și îmbunătățirea    funcţionării aplicațiilor  sale.

Pana la implementarea proiectelor de redimensionare și retehnologizare a întregii platforme informatice, sistemul  de stocare și prelucrare a datelor  va fi lărgit  astfel încât să putem îmbunătăți timpii de operare la nivelul utilizatorilor finali.

Conform prevederilor legale recomandăm furnizorilor  de servicii medicale ca, până la remedierea disfuncționalităților, să înregistreze serviciile prestate în modul off-line”, a anunțat CNAS într-un comunicat de presă.

Rețeta electronică offline la care face referire CNAS, în recomandarea către medicii de familie, este cea tipărită. Adică rețeta clasică pentu pacienți, prescrisă de medic. Rețeta, în acest caz, nu este trimisă direct către CNAS, ca în cazul rețetei electronice online care ajunge astfel și în sistemul informatizat al farmaciilor. Astfel că pacienții pot merge la farmacie cu rețeta tipărită pentru a ridica medicamentele prescrise. Iar medicul care a prescris rețeta trebuie să transmită informațiile în cazul fiecărui pacient până în ultima zi a lunii respective, în care a făcut rețeta.

Medicii de familie protestează din nou din cauza sistemului informatic „depășit” și care nu funcționează și cer digitalizarea tuturor formularelor de hârtie, inclusiv rețete, cu cele electronice, pentru accesul pacienților la servicii de sănătate. Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a reclamat că sistemul informatic al CNAS „blochează” serviciile medicale de care au nevoie pacienții. 

SNMF a cerut, din nou, miercuri, asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de CNAS, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie, precum şi prevederea ca toate formularele, inclusiv reţetele, să fie doar în format electronic, fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete.

SNMF a solicitat CNAS să trateze cu respect atât pacienţii, cât şi medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate şi să remedieze cu celeritate platforma informatică.

Medicii de familie spun că „acest sistem informatic este nefuncţional de o lungă perioadă de timp şi blochează inadmisibil activitatea medicală. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit, ce pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional”.