Acuzații la adresa MApN: Militarii și polițiștii rămân fără bani de transport

La mai puțin de șase luni de la intrarea în vigoare a actului normativ care instituie drepturi de transport pentru polițiști și militari, MApN vrea să îl modifice. Potrivit sindicaliștilor de la SNPPC, modificarea este pe minus, în sensul că polițiștii și militarii rămân fără drepturi de transport, ceea ce va însemna o lovitură cumplită pentru aceștia. Măsura îi va izola total pe polițiști și militari de familiile lor, dat fiind că nu vor mai beneficia de transportul gratuit în localitățile de domiciliu.

Mar 7, 2023 - 20:24
Mar 7, 2023 - 21:11
Urmărește-ne peGoogle news
Acuzații la adresa MApN: Militarii și polițiștii rămân fără bani de transport
Imagine cu caracter ilustrativ

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a semnalat intenția Ministerului Apărării Naționale de a schimba Hotărârea de Guvern 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională. Potrivit acesteia, ca de obicei, modificarea va fi pe minus pentru polițiști și militari.

”S-a gândit MApN să dea cu o mână și să ia cu alte două mâini de la polițiști și militari. Practic, drepturile de transport date la 1 octombrie 2022 vor fi anulate pentru polițiști și militari. Probabil că și-au dat seama că angajații MApN și MAI nu merită aceste drepturi. Astfel, vor tăia drepturile de transport ale militarilor și polițiștilor care se deplasau spre domiciliile lor de două ori pe lună sau de patru ori pe lună, având în vedere că aceștia stau cu chirie în alte localități, unde au fost repartizați. Este o lovitură foarte grea, pentru că știm foarte bine că se dau acele compensații pentru chirii care nu acoperă niciun sfert din valoarea reală a chiriei. Acum, pentru că nu vor avea bani să suporte costurile de transport, aceștia nu se vor mai putea duce acasă. Este nedrept, pentru că polițiștii și militarii sunt, de fapt, plecați în misiune, departe de casă”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Hotărârea de Guvern inițiată de MApN în octombrie anul trecut, care a acordat drepturile de transport, a fost făcut pe repede înainte, dovadă că în actul normativ nu a fost inclus personalul contractual, spun sindicaliștii din MAI. În plus, până la sfârșitul lunii decembrie 2022, MAI a refuzat să acorde drepturile de transport pentru cei care aveau o distanță de parcurs zilnică până la locul de domiciliu de peste 70 de kilometri.

”Acum vor să îndrepte eroarea prin care personalul contractual nu beneficia de drepturi de transport, dar vor să taie din banii polițiștilor și militarilor. Așa este făcut sistemul de resurse umane, să nu poți să lucrezi în județul de domiciliu. Vorbim de mari deficiențe în managementul resurselor umane, în condițiile în care nu pot angaja polițiști în județele din care provin. Sistemul de repartiție este făcut în așa fel încât 95% dintre polițiști nu prind loc de muncă în județele de domiciliu”, ne-a precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

SNPPC a transmis Guvernului că nu va fi de acord cu afectarea drepturilor financiare ale angajaților MAI.

Potrivit modificărilor propuse de MApN, personalul contractual din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul de Interne va beneficia de acordarea dreptului de transport și a contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihnă sub forma unei sume forfetare, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Totodată, personalul contractual va primi drepturi de transport zilnic, săptămânal sau bilunar, dacă nu beneficiază de compensație lunară pentru chirie sau cazare în căminul militar, de locuință proprietate personală în localitatea în care a fost mutat în interes de serviciu sau de compensaţie lunară pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate. Mai mult, personalul contractual va beneficia și de decontarea unui abonament lunar pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun în cadrul localității, de la domiciliu sau reşedinţă la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință.

Sursa: Național