Armata Română va avea în dotare cel puțin 54 de tancuri americane Abrams

Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a confirmat marți, 7 martie, că România urmează să cumpere un batalion de tancuri Abrams printr-un acord Guvern la Guvern (G2G) cu Statele Unite (SUA).

Mar 7, 2023 - 14:38
Urmărește-ne peGoogle news
Armata Română va avea în dotare cel puțin 54 de tancuri americane Abrams
Foto: Captură Video

Tancurile vor fi dotate cu echipamente moderne după specificațiile cerute de Armată, a spus oficialul MApN care a explicat și de ce a fost ales acest tip de tanc.

„Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, dar și două tipuri de rachete pentru avioane F-16. În același timp este pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererea noastră de aprobare a unei achiziții pentru un batalion de tancuri Abrams”, a declarat generalul-maior Teodor Incicaș, invitat la podcastul „Observatorului militar” și citat de Hotnews.ro

În contextul în care în actuala organizare NATO un batalion e format din 54 de tancuri, conform anunțului generalului, Armata română va avea în dotare cel puțin 54 de tancuri americane Abrams. Oficialul a adăugat apoi că tancurile vor fi modernizate pentru vremurile actuale.

„În ceea ce privește acest tanc mă amuz că toate lumea își închipuie 'Ok, iau un tanc vechi', fără să cunoască specificul american de modernizare a tancului. Dacă vorbim de aducerea unui tanc într-o companie, dezbrăcarea lui completă, tratarea lui cu un sistem de protecție și echiparea lui cu echipamente noi în conformitate cu varianta cerută de noi”, a mai adăugat oficialul MApN.

De ce a fost ales tancul Abrams? „Foarte simplu. Pentru că Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor”, a spus Incicaș.

Potrivit sursei citate, în mai 2022, la Black Sea Defence and Aerospace (BSDA), americanii de la General Dynamics au prezentat tancul Abrams ca o variantă pentru România, iar Armata americană a adus un tanc la display, împreună cu echipajul său. Pe lângă mesajele afișate la standul General Dynamics, pe platforma Romaero armata americană a expus un tanc M1A2 Sepv2, unul dintre cele mai moderne tancuri ale armatei SUA în prezent.

„Noi îl folosim ca principalul tanc de luptă, este foarte mobil și are un sistem foarte avansat de control al focului. Are un echipaj format din patru oameni, un tun de 120 de mm cu diferite tipuri de muniție, dar și trei mitraliere de tipuri diferite”, a detaliat sergentul american Jesse Boell pentru HotNews.ro.

„Tancul acesta e folosit în medii diferite. L-am folosit în zone diferite din lume, din Asia și Orientul Mijlociu. Reprezintă un sistem de arme foarte eficient. E foarte mobil, are o protecție balistică foarte bună și e rezistent, dar în același timp e foarte letal, are o foarte mare putere de foc”, a spus sergentul Boell.

Sursa: ziare.com