UE planifică o misiune civilă pentru Moldova, să o ajute la întărirea justiției, poliției și serviciilor vamale și la contracararea propagandei ruse

UE este în curs de a planifica o misiunea civilă în R. Moldova, a anunțat publicația germană Die Welt, citată de Europa Liberă.

Mar 6, 2023 - 11:57
Urmărește-ne peGoogle news
UE planifică o misiune civilă pentru Moldova, să o ajute la întărirea justiției, poliției și serviciilor vamale și la contracararea propagandei ruse
Imagine cu caracter ilustrativ

Alături de Polonia, Țările Baltice, Suedia, Cehia, Portugalia, România și Danemarca, Germania este unul dintre cei mai importanți susținători ai proiectului. Diplomații se așteaptă ca noua misiune să înceapă „la începutul verii”.

În cadrul misiunii, relatează Welt am Sonntag, țările membre ar urma să trimită consilieri care să lucreze, alături de autoritățile moldovene, la întărirea justiției, poliției și serviciilor vamale, în general la „înființare a unui sector de securitate eficient.” În plus, UE dorește să trimită experți care să ajute Moldova în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformarii.

Sunt două din domeniile vulnerabile menționate și de președinta Maia Sandu la Conferința Internațională de Securitate de la Munchen, din februarie.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) lucrează în prezent la un așa-numit concept de gestionare a crizelor pentru R. Moldova, care va fi finalizat luna aceasta. În concept, experții europeni dezvoltă propuneri pentru dimensiunea, profilul și mandatul misiunii planificate, care trebuie apoi aprobate în unanimitate de toate guvernele implicate.

Sursa: G4Media