China a anunţat că va majora cheltuielile militare în 2023

China intenţionează să-şi majoreze cheltuielile militare cu 7,2% în acest an, potrivit unui proiect de buget prezentat la începutul sesiunii din 2023 a Congresului Naţional al Poporului, care se desfăşoară la Beijing, transmite duminică dpa.

Mar 5, 2023 - 12:13
Urmărește-ne peGoogle news
China a anunţat că va majora cheltuielile militare în 2023
Imagine cu caracter ilustrativ

În faţa a aproape 3.000 de delegaţi în Marea Sală a Poporului, premierul în exerciţiu Li Keqiang a cerut extinderea forţelor armate ale ţării, care ar trebui "să-şi sporească pregătirea de luptă şi să-şi intensifice capacităţile militare pentru a-şi îndeplini sarcinile care le-au fost stabilite de către Partid şi popor".

Un oficial chinez justificase anterior creşterea prin existenţa unor "provocări complexe de securitate" şi a unor "responsabilităţi (pe care le are China) în calitate de mare putere"

China a dezvăluit duminică un obiectiv de creştere de "aproximativ 5%" pentru 2023, în deschiderea sesiunii parlamentare anuale care ar trebui să-i ofere lui Xi Jinping un al treilea mandat prezidenţial fără precedent, scrie AFP.

După trei ani de încetinire din cauza restricţiilor anti-COVID-19, "economia chineză cunoaşte o redresare solidă", a subliniat raportul premierului în exerciţiu, Li Keqiang, prezentat celor aproape 3.000 de deputaţi ai Congresului Naţional al Poporului.

Este, totuşi, unul dintre cele mai slabe obiective din ultimele decenii.

În 2022, PIB-ul Chinei a crescut cu doar 3%, una dintre cele mai slabe creşteri din ultimii 40 de ani, pe fondul unei încetiniri economice, al epidemiei de COVID-19, al lockdown-ului şi al unei crize în domeniul imobiliar.

"Dezvoltarea economică a Chinei s-a confruntat cu mulţi factori neaşteptaţi atât în ţară, cât şi în străinătate, cum ar fi epidemia", a recunoscut Li Keqiang duminică.

Dar "sub conducerea puternică a Comitetului Central al Partidului, am coordonat eficient prevenirea şi controlul epidemiei, precum şi dezvoltarea economică şi socială", a adăugat el.

Obiectivul pentru 2023 este dezvăluit în deschiderea unei sesiuni parlamentare de nouă zile care va decide realegerea lui Xi Jinping, pentru cinci ani, la conducerea statului în calitate de preşedinte. El a fost deja confirmat ca lider al partidului în octombrie.

Sursa: DCNews