Ministrul Muncii, Marius Budăi, merge mâine în Parlament să dea explicații pentru reforma pensiilor speciale

Asta în contextul în care legea este în continuare blocată în Senat după două amânări. În plus, ministrul trebuie să le spună senatorilor și deputaților când va veni cu noua lege a pensiilor.

Mar 5, 2023 - 11:06
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Muncii, Marius Budăi, merge mâine în Parlament să dea explicații pentru reforma pensiilor speciale
Foto: Marius Constantin Budai / Facebook

Principalele probleme ale reformei țin de faptul că nu elimină inechitățile din sistem și, de asemenea, nici nu crează pensii bazate pe contributivitate. Acesta este și motivul pentru care Opoziția a invocat această moțiune simplă împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi, care trebuie să ajungă în Parlament și săd ea explicații pentru aceste lucuru care sunt asumate prin jalonul din PNRR.

De asemenea, o altă problemă ține de faptul că până acum miniștrii nu au prezentat impactul bugetar al n oului sistem de calcul. Acesta este și motivul pentru care senatorii au refuzat să voteze până acum acest proiect, care a fost amânat deja de două ori. Ministrul a fost invitat să participe la comisii, însă nu s-a prezentat, astfel că  în continuare proiectul de reformă a pensiilor este blocat în Parlament. 

O altă problemă ține și de faptul ca, in continuare, guvernantii refuza sa admita faptul ca pensiile militare sunt pensii speciale, cu toate că inclusiv raportul Băncii Mondiale subliniază faptul că și ele trebuie incluse în această reformă. 

Totodată, mâine ministrul Muncii trebuie să prezinte și noua lege a pensiilor în fața senatorilor și deputaților, în condițiile în care ambele sunt jaloane importante din PNRR care trebuie finalizate în prima parte a anului.