Președintele PSD, Marcel Ciolacu: În forțele noastre pentru Operații Speciale sunt militari de elită, profesioniști

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la constituirea Forţelor pentru Operaţii Speciale, că această unitate are militari de elită, profesionişti care pot să facă faţă oricărei situaţii.

Mar 2, 2023 - 16:30
Urmărește-ne peGoogle news
Președintele PSD, Marcel Ciolacu: În forțele noastre pentru Operații Speciale sunt militari de elită, profesioniști
Foto: Captură Video

"Ştiu că în Forţele noastre pentru Operaţii Speciale sunt militari de elită, profesionişti, cu aptitudini dezvoltate de luptători şi de lideri, majoritatea fiind simultan paraşutişti, scafandri şi alpinişti capabili să facă faţă oricărei situaţii deosebite. Sunt mândru că România dispune astăzi de unităţi moderne gata să răspundă rapid şi decisiv la situaţii de criză şi să asigure protecţia cetăţenilor şi a intereselor naţionale, şi spun asta mai ales ţinând cont de ceea ce se întâmplă chiar la graniţele noastre. Războiul sângeros din Ucraina, provocat de agresiunea cinică a Rusiei asupra unui stat independent, ne arată importanţa pe care o au în confruntările militare moderne structurile de operaţii speciale. Am văzut multe exemple în care asemenea operaţiuni au provocat pierderi mai mari unui inamic cu efective masive şi putere suplimentară de foc. Elemente precum surpriza, viteza de acţiune, mobilitatea, flexibilitatea şi înţelegerea mediului de acţiune din toate punctele de vedere au devenit vitale în războiul modern", a declarat Ciolacu, la manifestările organizate cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Forţelor pentru Operaţii Speciale Târgu Mureş.

El a spus că militarii din această unitate şi-au câştigat recunoaştere internaţională şi respect prin misiunile desfăşurate alături de partenerii NATO.

"Am aflat din discuţiile cu liderii politice din ţări membri NATO că toţi cei din Forţele de Operaţii Speciale române v-aţi câştigat într-o perioadă relativ scurtă o recunoaştere internaţională şi un respect cu totul aparte. Aţi luat parte la misiuni cu grad ridicat de pericol în teatre de operaţiuni din Afganistan, Irak şi Kosovo, în cadrul unor misiuni conduse de NATO sau a altor coaliţii de forţe în Africa, Asia şi Marea Mediterană. Vă mulţumesc pentru profesionalismul, curajul şi dârzenia pe care le-aţi probat întotdeauna, pentru modul în care aţi arătat întregii lumi că românii sunt aliat de nădejde în orice împrejurare. Tocmai de aceea, în această zi să îi cinstim şi pe eroii din Forţele Speciale căzuţi la datorie, şi pe camarazii răniţi în misiuni. Sacrificiul lor ne obligă să facem toate eforturile pentru ca luptătorii acestor unităţi să beneficieze de tehnologia de ultimă oră şi orice alte dotări necesare pentru ca vieţile lor să fie protejate cât mai bine", a mai spus Cioacu.