Decizie a Guvernului: Închirierea apartamentelor din blocurile cu risc seismic I este interzisă

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat miercuri că Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede interdicţia de închiriere sau cedare în comodat sau folosinţă a apartamentelor în blocurile de locuinţă clasificate cu risc seismic I.

Mar 2, 2023 - 09:31
Urmărește-ne peGoogle news
Decizie a Guvernului: Închirierea apartamentelor din blocurile cu risc seismic I este interzisă
Imagine cu caracter ilustrativ

Închirierea apartamentelor din blocurile cu risc seismic I este interzisă. Ministrul a transmis că actul normativ care cuprinde noi reglementări pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, va fi transmis Parlamentului pentru aprobare.

„Evident, am solicitat procedură de urgenţă pentru acest proiect legislativ. În primul rând, este vorba despre accelerarea activităţilor de evaluare vizuală rapidă a clădirilor din România. Sunt mai multe etape prin care ajungem la execuţia unei lucrări de consolidare. Prima etapă, o noutate introdusă pe un model european, internaţional, este această evaluare vizuală rapidă introdusă prin Legea 212 astfel încât specialiştii, inclusiv din autorităţi locale, să poate evalua vizual rapid aceste clădiri”, a spus Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a subliniat că termenele prevăzute în acest proiect de lege sunt următoarele:

”Pentru şcoli şi spitale, evaluarea vizuală rapidă a clădirilor trebuie să înceapă cel mai târziu la 1 ianuarie 2024 şi trebuie finalizate aceste evaluări vizuale rapide cel târziu la 1 noiembrie 2024, astfel încât, acolo unde se constată că în urma evaluării vizuale rapide trebuie întocmit un raport de expertiză de clasificare în risc seismic, termenele să poată fi respectate.”

De asemenea, Cseke Attila a adăugat că în Legea 212 sunt prevăzute, deja, termene pentru a doua etapă de expertizare pentru şcoli şi spitale.

„Termenele sunt cel târziu la 1 ianuarie 2025 să înceapă pentru cele care în urma evaluării vizuale rapide se constată că ar fi necesar a fi expertizate şi această expertizare să se finalizeze la 1 iunie 2026. Pentru alte clădiri cu destinaţie publică, aceleaşi termene sunt propuse: cel târziu până la 1 ianuarie 2024 să înceapă, cel târziu până la 1 noiembrie să se finalizeze evaluarea vizuală rapidă. La blocuri de locuinţe termenele propuse sunt 1 ianuarie 2025, până la care să înceapă. Evident, nimeni nu exclude să se înceapă mai repede, dar acesta este termenul final pentru a începe la toate asemenea obiective, şi finalizarea până la 1 iunie 2026”, a declarat ministrul.

Mai mult, oficialul a dezvăluit că o altă modificare propusă în proiectul de lege este de a introduce pentru clădiri clasificate cu risc seismic I o interdicţie pentru organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente sau temporare în cazul în care există aglomerări de persoane – încăperi în care pentru o persoană sunt mai puţin de 4 metri pătraţi şi mai mult de 50 de persoane.

„De asemenea, se propune interdicţia de închiriere sau cedare în comodat sau folosinţă a apartamentelor în blocurile de locuinţă, pentru apartamente care sunt situate în clădiri blocuri de locuinţă clasificate cu risc seismic I. Este o măsură temporară. Nu vorbim despre o interdicţie permanentă, vorbim despre o interdicţie temporară, pe perioada până la care se soluţionează această consolidare”, a explicat ministrul Dezvoltării.

În cazul clădirilor sau locuinţelor închiriate deja, contractul de închiriere va înceta de drept într-un termen de 30 de zile de la momentul întocmirii raportului de expertiză tehnică, a subliniat ministrul.

„Deci, evaluarea vizuală rapidă nu produce efecte decât în sensul în care este obligatoriu să treci la expertizare. Interdicţia închirierii este din momentul întocmirii raportului de expertiză. Etapele sunt obligatorii, adică dacă tu, în urma evaluării vizuale rapide, ai constatat că este necesară o expertizare, nu poţi să spui că nu mai expertizezi, trebuie să mergi mai departe. Legea prevede sancţiuni inclusiv pentru autoritatea locală şi inclusiv pentru proprietari, dacă nu expertizezi o clădire care a fost evaluată vizual rapid şi în urma evaluării se cere o expertizare”, a mai explicat Attila.

Totodată, proiectul de lege aprobat de Guvern prevede un acord al majorităţii proprietarilor dintr-o clădire încadrată cu risc seismic în vederea executării lucrărilor de consolidare, faţă de acordul unanim cum este prevăzut în prezent în legislaţie, a menționat ministrul.

„O altă propunere de modificare în acest proiect legislativ priveşte cvorumul necesar pentru asociaţiile de proprietari, respectiv pentru proprietari acolo unde nu sunt asociaţii de proprietari, propunerea Guvernului în textul aprobat este aceea ca acest acord să poată fi luat cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor aferenţi asociaţiei de proprietari. De asemenea, o altă modificare este prevăzută din practică, din ceea ce s-a întâmplat în judeţul Gorj la cutremurele, în principal, din 13 – 14 februarie. Partea de nord a judeţului Gorj, dacă vă uitaţi pe harta de risc seismic, este clasificată într-o zonă în care acceleraţia terenului este considerată ca fiind egală sau mai mică cu 0,15 g, e o clasificare a specialiştilor. În programul de consolidare de risc seismic pentru a beneficia, pentru a fi eligibilă o clădire la finanţare, acest procent a fost stabilit la 0,20 g, egal sau mai mare de 0,20 g. Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în judeţul Gorj şi că partea unde s-au întâmplat pagube şi avarii la clădiri este situată într-o zonă care astăzi nu este eligibilă, Guvernul propune ca acest criteriu să fie redus astfel încât de la 0,15 g să poată fi eligibil un obiectiv de investiţii în programul de consolidare de risc seismic”, a conchis Cseke Attila.