Căpitan Elizabeth Clifton, prima femeie cu funcție de comandant la Deveselu

Comandantul Navy Support Facility (NSF) de la baza Deveselu are un comandant nou, pentru prima dată o femeie: căpitan Elizabeth Clifton, a informat Ambasada SUA la Bucureşti.

Mar 1, 2023 - 23:10
Urmărește-ne peGoogle news
Căpitan Elizabeth Clifton, prima femeie cu funcție de comandant la Deveselu
Foto: U.S. Embassy Bucharest

Noua ambasadoare a SUA în România, Kathleen Kavalec - prima femeie care ocupă această funcție - a participat marţi, la Baza Militară 99 de la Deveselu, la ceremonia de schimbare a comandantului Navy Support Facility (NSF) Deveselu, căpitanul Tonrey Ford fiind înlocuit de doamna căpitan Elizabeth Clifton, prima femeie comandant al acestei unităţi, informează Ambasada SUA.

„Ambasadoarea Kathleen Kavalec a salutat numirea doamnei căpitan Elizabeth Clifton, care s-a angajat să continue să dezvolte deja strânsa cooperare existentă la NSF Deveselu”, se arată în comunicat.

Situată în interiorul Bazei Militare 99 Deveselu, baza de sprijin naval NSF Deveselu asigură sprijin esenţial pentru sistemul SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din România în arii esenţiale precum siguranţă, securitate şi calitate a vieţii şi colaborează cu Baza Militară românească 99 Deveselu, pentru a asigura securitatea şi siguranţa amplasamentului AAMDS.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu reprezintă o contribuţie comună a SUA şi a României la NATO şi serveşte drept apărare împotriva ameninţărilor la adresa Alianţei venite din afara zonei euro-atlantice.

În octombrie 2014, Marina Statelor Unite a întemeiat oficial Unitatea de Sprijin a Forţelor Navale – Deveselu, prima bază nouă a Forţelor Navale din 1987 până în prezent.

Printre invitaţii care au participat la ceremonia de schimbare a comandantului NSF Deveselu s-au numărat generalul maior Iulian Berdilă, general locotenent Vlad Gheorghiţă, colonelul Marius Chiriţă, primarul municipiului Craiova, Olguţa Vasilescu, primarul din Caracal, Marian Doldurea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu.

Luni, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec vizitase Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu împreună cu ministrul apărării, Angel Tîlvăr, şi cu generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării. Vizita a inclus întâlniri cu unităţile militare româneşti şi ale Alianţei, inclusiv cu Divizia 101 Aeropurtată a SUA, un detaşament al Forţelor Aeriene italiene şi o echipă de legătură a Forţelor Terestre franceze.

„În cursul vizitelor sale, doamna ambasador a lăudat cooperarea puternică SUA-România în domeniul securităţii şi a evidenţiat angajamentul forţelor americane dislocate în România de a consolida securitatea flancului estic al NATO, precum şi unitatea şi solidaritatea NATO în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, precizează comunicatul Ambasadei SUA.

„România constituie un model pentru alte state membre NATO în ceea ce priveşte bugetul alocat pentru apărare (angajamentul de 2,5% din PIB), găzduirea forţelor NATO multinaţionale şi contribuţiile îndelungate la misiunile şi operaţiunile NATO din întreaga lume. În calitate de parteneri care au un Parteneriat Strategic şi de aliaţi, România şi Statele Unite împărtăşesc un angajament comun faţă de securitatea şi prosperitatea continuă a României”, a declarat Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România.

Kathaleen Kavalec, care a mai lucrat la Ambasada SUA în România în calitate de consilier cultural, la începutul anilor 2000, a fost propusă ambasador în România de preşedintele Joe Biden în iunie 2022 şi a primit confirmarea din partea Senatului american la sfârşitul anului trecut. Ea a venit la post la începutul lunii trecute şi, după ce a avut întrevederi cu principalii liderii din România, este semnificativ că, în contextul războiului din Ucraina, a ales să viziteze principalele două facilităţi militare unde armata SUA colaborează cu cea română.