Procuroarea Alina Albu a fost propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT - Dosarele grele de care s-a ocupat

Alina Albu a fost propusă de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a anunţat miercuri, 1 martie, Ministerul Justiţiei.

Mar 1, 2023 - 16:42
Urmărește-ne peGoogle news
Procuroarea Alina Albu a fost propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT - Dosarele grele de care s-a ocupat
Foto: Gândul

La interviul pentru şefia DIICOT au participat Ioana Bogdana Albani, Alina Albu şi Oana-Daniela Pâţu, toţi procurori în cadrul instituţiei.

Procedura de interviuri publice pentru selecţia propunerilor a fost introdusă iniţial în practica ministrului Justiţiei în anul 2020, după care a fost ridicată la rang de lege şi este, în prezent, prevăzută de articolul 146 din Legea 304/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Procedura a fost evaluată pozitiv de Comisia de la Veneţia prin Avizul 1105/2022 şi prin ultimul Raport pozitiv MCV din decembrie 2022, menţionează sursa citată.

"Interviurile au fost desfăşurate în faţa comisiei de interviu constituită, potrivit legii, din reprezentanţii Ministerului Justiţiei, ai CSM, INM şi ASE şi compusă din ministrul Justiţiei, secretari de stat, procurori, un profesor de management şi un psiholog. În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse şi minuţioase între ministrul Justiţiei şi toţi membrii comisiei de interviu", se precizează în comunicat.

Propunerea motivată a ministrului Justiţiei va fi înaintată Secţiei pentru procurori a CSM, miercuri, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia.

Procuroarea Alina Albu este șefa interimară a Serviciul de combatere a criminalității organizate din cadrul Secției cu același nume a DIICOT, conduse interimar de procurorul Alex Florența. Potrivit CV-ului său, lucrează în domeniul combaterii criminalității organizate din 2003.

Oameni din sistem o evaluează pe Alina Albu drept unul dintre cei mai buni procurori din DIICOT, cu dosare foarte grele la activ. scrie g4media.ro.

Alina Albu a lucrat în dosare cunoscute precum Clanul Clămparu, crimele de la Caracal sau Academia Infractorilor. Gruparea cunoscută drept ”Academia infractorilor” a dat zeci de lovituri asupra unor magazine de lux din Marea Britanie, Franța, Belgia și Italia, de unde au furat bunuri estimate la peste zece milioane de euro.

Tot ea a început dosarul fraților Sile și Nuțu Cămătaru, finalizat de un alt procuror, Marian Sântion.

Alina Albu a participat în 2006 la crearea Direcției Generale Anticorupție din Ministerul de Interne în 2006.

Potrivit CV-ului său, Alina Albu a absolvit Facultatea de Drept a Universității Spiru Haret (1996) și are un master în securitate judiciară la Universitatea ”Lucian Blaga” în 2010.