Ligia Deca: Nu se va mai putea renunţa unilateral la titlul de doctor - Noi reguli anunțate de ministrul Educației
Ministrul Educaţiei Naţionale Ligia Deca a declarat luni, la prezentarea legii învăţământului universitar, că nu se va mai putea renunţa unilateral la titlul de doctor, iar tezele de doctorat vor fi publice. Eventuale abateri de la etică vor putea fi sesizate înainte de susţinere.
”Nu se mai poate renunţa unilateral la titlul de doctor. Tezele devin documente publice. Înainte de susţinere, vor exista 3 luni în care ele vor sta într-o platformă astfel încât oricine doreşte să le poată consulta şi să poată sesiza eventuale abateri de la etica universitară înainte ca teza să fie susţinută”, a precizat Deca.
Politicile de etică şi de deontologie nu vor mai fi lăsate în sarcina universităţilor, ci va exista un cod cadru în acest sens, adoptat prin HG, a precizat ministrul.
De asemenea, salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Ea a menţionat că această prevedere este inclusă în legile educaţiei şi avem sprijinul politic al coaliţiei pentru a o pune în practică.
”Ne dorim educatori şi profesori motivaţi, preţuiţi şi susţinuţi. Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Această prevedere este inclusă în legile educaţiei şi avem sprijinul politic al coaliţiei pentru a o pune în practică”, a anunţat ministrul. Ligia Deca a arătat că ”norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, pentru a păstra atractivitatea profesiei şi pentru a da timp acelor profesori cu experienţă să se poată implica fie în management şcolar fie în activităţi de mentorat”, a afirmat ea.
Ministrul a mai spus că preţuiesc şi cadrele didactice care se pensionează.
”Se acordă o primă în cuantum de două salarii de bază cadrelor didactice, la data încetării de drept a contractului individual de muncă”, a spus ea, adăugând că se va asigura un nivel mai bun nivel de mentorat didactic pentru debutanţi şi stagiari.
Ligia Deca a anunțat și că bursele vor creşte, precizând că cele de merit vor ajunge la 450 de lei pe lună de la 200 de lei pe lună, elevii care obţin medalii la olimpiadele naţionale vor primi 700 de lei pe lună, iar cei care aduc medalii de la olimpiadele internaţionale vor fi răsplătiţi cu 1000 de lei pe lună. Deca a menţionat că bursele vor fi plătite din bugetul Ministerului Educaţiei.
“Susţinem şi excelenţa în educaţie. Creştem bursele. Astfel, bursa de merit creşte de la 200 de lei la 450 de lei pe lună. Bursele de performanţă, care devin burse de excelenţă olimpică vor avea valoare pentru cei care au premii la olimpiadele naţionale – 700 de lei pe lună, cei care aduc medalii de la olimpiadele internaţionale – 1000 de lei pe lună. De asemenea, permitem ca cei cu capacitate de performanţă şcolară înaltă să poată promova doi ani de studii într-un an şcolar. Vom finanţa suplimentar centrele judeţene de excelenţă care îşi propun activităţi de aprofundare, mentorat şi sprijin structural pentru elevii capabili de performanţă înaltă. De asemeneam, elevii care câştigă medalii la sporturi olimpice, organizate de federaţiile sportive naţionale, vor beneficia de burse de merit, încurajăm şi sportul în şcoală”, a declarat Lidia Deca, luni, într-o conferinţă de presă.
Ea a menţionat că plata burselor se va face de la bugetul Ministerului Educaţiei.
“Plata burselor elevilor se va realiza direct de la bugetul Ministerului Educaţiei pentru a preîntâmpina întârzierile datorate alocărilor bugetare care treceau prin bugetul autorităţilor publice locale.Ne-am fost semnalat acest lucru în repetate rânduri din teritoriu. Acolo unde autorităţile publice locale pot suplimenta aceste sume vor putea face acest lucru”, a explicat ministrul Educaţiei.