Autoritățile din Republica Moldova au luat în calcul să arunce în aer pista aeroportului Chișinău, la începutul războiului din Ucraina

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dezvăluit că autoritățile de peste Prut erau pregătite să arunce în aer pista aeroportului Chișinău, pentru a nu ajunge pe mâna armatei ruse.

Feb 23, 2023 - 07:09
Urmărește-ne peGoogle news
Autoritățile din Republica Moldova au luat în calcul să arunce în aer pista aeroportului Chișinău, la începutul războiului din Ucraina
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

În urmă cu un an, atunci când a izbucnit conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, autoritățile din Republica Moldova au luat în calcul să arunce în aer pista unui aeroport astfel încât armata rusă să nu preia obiectivul strategic, a afirmat Nicu Popescu, ministru de Externe din Republica Moldova, în cadrul unei emisiuni TV. 

„Și înainte de război, instituțiile noastre au ținut cont de scenarii care includeau nu doar gestionarea fluxurilor de refugiați, ci și de scenarii în care Moldova ar deveni victima acțiunilor ostile, nu neapărat militare. 

Astfel, serviciile noastre se pregăteau pentru diferite riscuri, inclusiv în ceea ce priveste aeroportul. În asemenea cazuri există opțiuni standard de protecție. În mod practic e vorba de funcționalitatea aeroportului, depinde de recepția aeronavelor pe pistă. Prin distrugerea sau blocarea pistei poate... nu voi intra în detalii”, a spus Popescu, potrivit Digi24.

Temerile autorităților erau alimentate, dupa 24 februarie 2022, de avansul rapid al armatei ruse pe teritoriul Urainei. Situația s-a complicat atunci când circulau hărți potrivit cărora rușii ar fi putut ajunge rapid la granița cu Republica Moldova. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski transmitea în urmă cu câteva zile că planul Moscovei este de a înlocui conducerea Republicii Moldova. Pentru a face acest lucru, Moscova ar putea lua în calcul să preia controlul asupra aeroportului din Chișinău pentru a transporta rapid soldați și echipamente. Astfel, s-ar putea deschide un nou front în Ucraina, dinspre Transnistria.

Sursa: Adevarul.ro