Zeci de ONG-uri cer PSD-ului să-l demită pe ministrul Muncii și să condamne public violența împotriva femeilor

42 de organizații neguvernamentale îi cer liderului PSD, Marcel Ciolacu, într-o scrisoare deschisă, demiterea ministrului Muncii, Marius Budăi, și condamnarea publică a violenței împotriva femeilor.

Feb 22, 2023 - 20:33
Urmărește-ne peGoogle news
Zeci de ONG-uri cer PSD-ului să-l demită pe ministrul Muncii și să condamne public violența împotriva femeilor
Foto: Marius Constantin Budai / Facebook

Demersul societății civile vine după ce Libertatea a dezvăluit că ministrul Muncii ar fi avut mai multe derapaje la adresa femeilor la reuniunile PSD de la Olimp, din august 2022, și de la Sinaia, din ianuarie 2023. Marius Budăi și-ar fi sunat mai multe colege noaptea, după ce a consumat alcool, iar liderul PSD i-ar fi cerut să nu mai bea.

Până acum, ministrul Muncii nu a avut nicio reacție publică.

”Prin această scrisoare vă solicităm să tratați cu responsabilitate informațiile referitoare la acuzațiile de acte de hărțuire sexuală, comise de actualul ministru al muncii și solidarității sociale și membru al PSD, domnul Marius Budăi”, subliniază reprezentanții societății civile.

ONG-urile semnatare au solicitat și ratificarea Convenției OIM nr. 190 pentru eliminarea violenței și a hărțuirii din lumea muncii și Sesiuni de informare și sensibilizare în cadrul programelor de pregătire a membrilor PSD pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și discriminării de gen.

Semnatarii amintesc despre subraportarea cazurilor de violență.

”Vă solicităm să nu plecați de la premisa că faptele nu au fost comise dacă victimele nu au făcut un pas în față. Din contră, țineți cont de faptul că violența sexuală este un fenomen subraportat și că victimele au nevoie de sprijin pentru a face sesizări oficiale. Violența împotriva femeilor din România are loc în fiecare zi, însă multe dintre victime nu reclamă faptele de violență ca urmare a neîncrederii că autoritățile le pot ajuta și a rușinii că au trecut printr-o astfel de traumă (Barometrul violenței de gen, 2022)”, se arată în scrisoarea deschisă.

ONG-urile subliniază că femeile care vorbesc despre violențele la care sunt supuse din partea bărbaților devin ținta acuzelor, comportamentul lor este chestionat și sunt învinovățite pentru trauma trăită.

”Experiențele de violență de gen sunt minimalizate. Li se spune că exagerează sau că li s-a părut, că a fost doar o glumă sau că vor atenție. În schimb, agresorilor li se găsesc scuze pentru comportamentul lor - poate că au băut alcool sau au fost provocați.

Mai mult, domnul Marius Budăi deține acum un portofoliu care vizează și grupurile vulnerabile, conducând Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Este, deci, cu atât mai grav acest derapaj și, în opinia noastră, faptele comise sunt profund incompatibile cu această funcție”, au mai transmis reprezentanții ONG-urilor.

Aceștia acuză PSD că se solidarizează cu Marius Budăi.

Luni, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut o primă reacție în scandalul Budăi, spunând că nu vede o problemă că ministrul Muncii a sunat o deputată la două noaptea și nu înțelege care este problema.

”Reacțiile publice din partea conducerii Partidului Social Democrat alimentează prejudecățile existente în societatea românească despre victimele violenței sexuale, iar tăcerea pe acest subiect din partea altor reprezentanți ai partidului descurajează reclamarea violenței de gen.

Domnule președinte Marcel Ciolacu, vreți prin declarațiile dumneavoastră să transmiteți femeilor și fetelor din România că, indiferent de câtă putere ai ca femeie, chiar și atunci când ai fost aleasă prin vot în una dintre cele mai înalte funcții de demnitate publică, respectiv cea de deputat în Parlamentul României, poți fi ținta hărțuirii sexuale la locul de muncă, că solidaritatea va fi de partea agresorilor, iar că violența de gen va deveni doar o problemă de comunicare de criză?

Discriminarea de gen, hărțuirea și hărțuirea sexuală îndreptate împotriva femeilor din politică sunt de notorietate și contravin obiectivului politic privind susținerea egalității de șanse între femei și bărbați, așa cum este prevăzut în statutul Partidului Social Democrat. În plus, combaterea violenței împotriva femeilor este una dintre măsurile programului de guvernare 2021-2024. Ca urmare, aveți datoria să vă asumați decizii incomode politic pentru a vă asigura că drepturile femeilor sunt respectate și pentru ca aceste prevederi să nu rămână doar pe hârtie”, au mai transmis semnatarii scrisorii deschise.

Scrisoarea deschisă este susținută de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, de Coaliția pentru Egalitate de Gen și de grupul ”ONG-uri pentru cetățean”.

Organizațiile neguvernamentale semnatare sunt:

1. Centrul FILIA

2. Asociația FRONT

3. Asociația E-Romnja

4. Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate - CPE

5. Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului - ACTEDO

6. Asociatia PLURAL

7. Asociația ActiveWatch

8. Asociația Iele-Sânziene

9. Asociația CIVICA

10. Centrul pentru Inovare Publică

11. Funky Citizens

12. Asociația Respiro

13. Miliția Spirituală

14. Societatea de Analize Feministe - AnA

15. Asociația SECS

16. Asociația Sexul vs Barza

17. Asociatia A.R.T. Fusion

18. Platforma Civica Aresel

19. CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

20. Asociația Transcena

21. Asociația GRADO

22. Asociația SPICC

23. Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen - A.L.E.G

24. Asociația Inovatrium

25. Centrul de Mediere și Securitate Comunitară

26. Asociația Pas Alternativ

27. Asociația ACCEPT

28. Asociația Romanian Women’s Lobby

29. Asociatia ANAIS

30. Expert Forum

31. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

32. Asociația MozaiQ LGBT

33. Asociația Parcul Natural Văcărești

34. Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă

35. Fundația Corona

36. Fundația Enable România

37. Centrul Român pentru Politici Europene

38. Fundația Roma Education Fund

39. Centrul pentru Jurnalism Independent

40. Fundația Româno-Americană ”Tanner Romania Mission”

41. Asociația Reaching Out

42. Fundația Greenpeace România

Sursa: ziare.com