Executivul a adoptat o ordonanță de urgență care îi permite să înființeze noi companii de stat, la propunerea ministerelor de resort

Guvernul va putea înfiinţa, în numele statului, societăţi cu capital de stat în România şi în străinătate, cu respectarea prevederilor legislative în domeniul ajutorului de stat, la propunerea ministerelor de resort în al căror domeniu de specialitate se încadrează obiectul principal de activitate al societăţii sau sub a căror autoritate funcţionează regia autonomă.

Feb 22, 2023 - 20:28
Urmărește-ne peGoogle news
Executivul a adoptat o ordonanță de urgență care îi permite să înființeze noi companii de stat, la propunerea ministerelor de resort
Foto: Nicolae Ciucă/Facebook

Potrivit unui comunicat al Executivului, măsura a fost adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 20/2014 privind stabilirea unor măsuri de eficientizare a activităţii de privatizare pentru dezvoltarea în condiţii de profitabilitate a activităţii operatorilor economici cu capital de stat, pentru exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar a statului la anumiţi operatori economici, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Astfel, Guvernul va putea înfiinţa, în condiţiile legii, în numele statului, societăţi cu capital de stat, în România şi în străinătate, cu respectarea prevederilor legislative în domeniul ajutorului de stat, la propunerea ministerelor de resort în al căror domeniu de specialitate se încadrează obiectul principal de activitate al societăţii sau sub a căror autoritate funcţionează regia autonomă.

De asemenea, ministerele de resort vor putea participa, cu respectarea cadrului legal în vigoare, la majorarea capitalului social al societăţilor, la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar, cu respectarea prevederilor legislative în domeniul ajutorului de stat.

Totodată, ministerele de resort vor putea prelua, pe bază de justificări fundamentate, în numele statului, active şi active funcţionale, în scopul valorificării acestora cu respectarea prevederilor legale în vigoare, la preţul pieţei, rezultat dintr-un raport de evaluare al unui expert independent.

Una dintre companiile care ar urma să fie înființate este ”Carpatica Feroviar”, al cărui domeniu de activitate va fi transportul mărfurilor.

Sursa: ziare.com