Artificiul prin care MApN și MAI și-au țepuit proprii angajați

Guvernul a reușit, dintr-un foc, să-i țepuiască și pe polițiști și pe militari, luându-le, ilegal, 100 de lei din salariu. Artificiul a fost întârzierea deliberată a publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern nr. 28/2023, apărută abia în 13 ianuarie, aplicând actualizarea soldei de grad de la acea dată. Numai că Ordonanța de Urgență nr. 168/2022 prevedea clar că actualizarea se face, pentru polițiști și militari, cu începere de la 1 ianuarie 2023.

Feb 21, 2023 - 18:31
Urmărește-ne peGoogle news
Artificiul prin care MApN și MAI și-au țepuit proprii angajați
Imagine cu caracter ilustrativ

Actualizarea cuantumului soldei de grad sau a salariului gradului profesional al polițiștilor și al militarilor s-a aplicat de la data publicării Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial, din 13 ianuarie, deși trebuia să fie aplicată de la 1 ianuarie, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 168/2022. Sindicaliștii din sistem spun că este o practică pe care o are Ministerul de Interne, ca orice majorare sau actualizare să se facă în defavoarea polițiștilor.

”Și vorbim aici despre circa 100 de lei, ceea ce înseamnă, la personalul MAI și MApN, de o sumă totală de 18.000.000 de lei luată din salariile polițiștilor și militarilor. Aici defavorizați sunt și mulți colegi care s-au pensionat până pe data de 13 ianuarie, cărora li s-au calculat pensiile fără acei 100 de lei, unde pierderea este pe termen lung”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Acesta susține că sindicatul a făcut deja presiuni la MAI pentru plata integrală a actualizării salariului de grad și că, în cazul în care nu se va rezolva, vor merge în instanță.

”O să avem iar zeci de mii de procese pe rol și se va ajunge la blocarea instanțelor. Cheltuielile de judecată sunt mai mari decât suma de 100 de lei solicitată, pentru că procesele se fac individual, dar, dacă ne recuperăm și aceste cheltuieli, ministerul va trebui să plătească sume mult mai mari decât are de plătit acum. Noi avem experiența unei ordonanțe de urgență de pe vremea lui Vela, când, după ce am câștigat în instanță mii de acțiuni, ministerul a venit cu un act normativ pentru a stopa aceste procese și a dat tuturor colegilor sumele de bani cuvenite”, ne-a precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Actualizările de salarii nu înseamnă majorări, arată sindicaliștii, pentru că majorarea ar însemna ceva peste ceea ce prevede legea și peste rata de inflație din anul respectiv. În cazul polițiștilor, vorbim doar de actualizări pe ceea ce înseamnă Legea 153/2017 și de acordarea unor restanțe, care de-abia vin și alea de la un an la altul, fapt care îi determină pe polițiști să iasă din sistem. Îndeplinirea condițiilor legale de pensionare înseamnă cel puțin 28-30 de ani de muncă în operativ pentru a te putea pensiona, susțin reprezentanții SNPPC.

”Este foarte greu să te pensionezi cu 25 de ani în operativ pentru că, începând cu momentul în care ești încadrat, în toată perioada în care lucrezi ai diferite cursuri, diferite stagii la care participi, care sunt asimilate unor condiții normale de muncă. Din statisticile pe care le avem noi, media de vechime este la 28 de ani și câteva luni, adică la vârsta de 50 de ani și jumătate. Dar să nu uităm faptul că speranța de viață a polițiștilor este de 62 de ani, față de cea a populației civile, care este de peste 72 de ani. Avem și colegi care s-au pensionat la 55 de ani, la 57 de ani, la 59 de ani, dar este greu de crezut că poți să asiguri ordinea publică sau că poți să intervii la anumite evenimente, când nu mai ai aceeași condiție fizică. Nu știu cum se gândesc acești guvernanți că vom putea noi să alergăm după hoți la 55 sau 60 de ani”, a afirmat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

De la sfârșitul anului 2022 sunt discuții pe marginea proiectului de lege care extinde baza de calcul a pensiei militare de la 6 luni la un an de zile, ceea ce înseamnă micșorarea pensiilor. Acest lucru a provocat un val uriaș de pensionări din MAI, care se va intensifica până la definitivarea acestui proiect de lege.

”Polițiștii se tem că legislația se va schimba mai rău de atât, pentru că în Parlamentul României au fost nenumărate cazuri în care au fost introduse amendamente inclusiv în ședința plenului, pe ultima sută de metri, de cele mai multe ori în dezavantajul angajaților statului român, inclusiv al polițiștilor. Și atunci ne putem aștepta la orice. Tocmai de aceea polițiștii care îndeplinesc condițiile de pensionare nu vor pierde nicio zi și își vor depune dosarele. Avem suficiente decizii ale CCR care spun că nu poți să scazi o pensie aflată în plată”, ne mai spune vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Sursa: Național