Vladimir Putin anunță că Rusia suspendă tratatul cu SUA privind armele nucleare

Rusia a anunțat că suspendă participarea la Tratatul cu SUA privind armele nucleare.

Feb 21, 2023 - 15:11
Feb 21, 2023 - 15:12
Urmărește-ne peGoogle news
Vladimir Putin anunță că Rusia suspendă tratatul cu SUA privind armele nucleare
Foto: Kremlin.ru

Anunțul lui Vladimir Putin de marți creează o îngrijorare maximă în întreaga lume după anunțul președintelui Rusiei de a suspenda acest tratat.

„Mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a declarat Putin.

Putin califică drept „total absurde” solicitările occidentale de a inspecta instalațiile nucleare controlate de Rusia.

„Occidentul este fie cinic, fie prost” în ceea ce privește abordarea sa față de controlul armelor și față de Rusia, relația dintre Rusia și SUA s-a deteriorat, iar „aceasta a fost inițiativa SUA”, a mai declarat Putin.

Președintele rus a spus că „pas cu pas au început să distrugă sistemul de securitate mondială și controlul armelor”. Cu toate acestea, Putin a exclus posibilitatea ca Rusia să facă un prim atac nuclear.

Anunțul vine după ce SUA au acuzat Rusia că nu respectă Noul Tratat de reducere a armelor strategice (START).

Rusia a anunţat la începutul lui august suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la bazele sale militare în temeiul tratatului New Start, pretinzând că acţionează ca răspuns la obstacolele americane în calea inspecţiilor similare ruse în Statele Unite. 

Rusia a amânat pe termen nedefinit discuțiile în cadrul Noului START care trebuiau să înceapă pe 29 noiembrie la Cairo, acuzând Statele Unite de „toxicitate și animozitate”.

Tratatul New Start este cel mai recent acord bilateral de acest gen care leagă cele două mari puteri nucleare ale lumii. Semnat în 2010, acesta limitează arsenalele celor două ţări la maximum 1.550 de focoase desfăşurate de ambele părţi, o reducere de aproape 30% faţă de limita anterioară stabilită în 2002. De asemenea, limitează la 800 numărul de lansatoare şi bombardiere grele. În ianuarie 2021, Vladimir Putin l-a prelungit pe cinci ani, până în 2026.

Tratatul de reducere a armelor strategice, care a fost semnat pentru prima dată în 1991, a limitat numărul de rachete balistice intercontinentale din SUA și Rusia.