Ministrul Aurescu, declaraţii la Bruxelles: România propune noi sancţiuni pentru Rusia, pentru încercările de destabilizare din Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, propune Uniunii Europene un regim de sancţiuni separat pentru Rusia, pentru încercări de destabilizare în Republica Moldova. Amintim că duminică, la Chişinău, a fost un protest împotriva actualei guvernări pro-europene şi au fost cerute alegeri anticipate. Protestul vine la o săptămână după ce Maia Sandu a anunţat că Federaţia Rusă ar pregăti o lovitură de stat la Chişinău.

Feb 20, 2023 - 20:04
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Aurescu, declaraţii la Bruxelles: România propune noi sancţiuni pentru Rusia, pentru încercările de destabilizare din Republica Moldova
Foto: Nicu Popescu/Twitter

"În ceea ce priveşte Republica Moldova, vreau să sugerez ceva. Avem un nou guvern la Chişinău, care este dedicat reformei şi integrării europene a ţării. Dar, aşa cum a dezvăluit preşedintele Republicii Moldovei, există şi planuri de destabilizare a ţării, de către Rusia. De aceea cred că este extrem de important ca Uniunea Europeană să fie în acord, prin miniştrii de Externe, cu un mesaj puternic de suport şi rezilienţă pentru securitatea Republicii Moldova.

De aceea, propun spre reflecţie şi analiză legală, crearea unui regim de sancţiuni separat pentru Rusia, pentru încercările de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii constituţionale şi a statului de drept din această ţară. 

Cred, de asemenea, că este foarte important ca Consiliul să creeze o nouă misiune civilă UE în Republica Moldova, şi să continuă suportul pentru interconectare, mai ales la reţeaua electrică, prin România. În acelaşi timp, vreau să continuăm să susţinem drumul Republicii Moldova spre integrarea europeană. 

În fine, trebuie să continuăm să acordăm asistenţă financiară Moldovei, mai ales prin intermediul granturilor, pentru că Moldova are nevoie de sprijin financiar", a declarat ministrul Bogdan Aurescu la Bruxelles. 

Amintim că Bogdan Aurescu a participat la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles luni, 20 februarie. 

Pe Twitter, ministrul Aurescu a precizat şi că a vorbit cu ministrul Afacerilor Externe din Republica Moldova, Nicu Popescu, despre lucrurile antemenţionate.