Un american a fost inculpat pentru că şi-a ajutat fiul să cumpere arma folosită într-un masacru

Tatăl unui tânăr american care a ucis şapte persoane de ziua independenţei SUA, a fost acuzat că şi-a ajutat fiul să-şi procure arma crimei, relatează AFP.

Feb 17, 2023 - 07:00
Urmărește-ne peGoogle news
Un american a fost inculpat pentru că şi-a ajutat fiul să cumpere arma folosită într-un masacru
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Robert Crimo Jr a fost prezentat joi unui judecător la periferia oraşului Chicago care i-a notificat punerea sub acuzare pentru că a pus în pericol viaţa altei persoane. El a pledat nevinovat şi rămâne în libertate pe cauţiune.

Este rar în Statele Unite ca părinţii să fie inculpaţi atunci când copiii lor comit crime.

"Părinţii inconştienţi care îşi ajută copiii să-şi procure arme de război sunt responsabili din punct de vedere moral şi penal pentru suferinţele care urmează", a afirmat într-un comunicat procurorul local Eric Rinehart, promiţând că va continua să facă totul pentru "a se face dreptate victimelor".

Crimo Jr este acuzat că şi-a ajutat fiul Robert Crimo III să cumpere arme, în ciuda faptului că era conştient de tulburările mintale şi de comportamentul ameninţător al tânărului.

În 2019, agenţii au intervenit la domiciliul familiei după ce au fost avertizaţi că fiul "va omorî pe toată lumea". Poliţia a confiscat atunci 16 cuţite, o baionetă şi o sabie. Tatăl a declarat că toate îi aparţineau.

Potrivit presei americane, Robert Crimo III, pe atunci în vârstă de 19 ani, a solicitat trei luni mai târziu să obţină un permis obligatoriu în statul Illinois pentru a cumpăra, deţine sau purta o armă.

Tatăl său fusese de acord să-i fie "garant", o formalitate obligatorie pentru cei sub 21 de ani. Odată cu permisul în buzunar, tânărul şi-a cumpărat cinci arme de foc.

Pe 4 iulie 2022, în vârstă de 21 de ani, s-a urcat pe un acoperiş din oraşul Highland Park, în nordul Statelor Unite, cu o puşcă semiautomată şi a deschis focul asupra mulţimii adunate la tradiţionala paradă de 4 iulie. A tras peste 70 de gloanţe, făcând şapte morţi şi aproximativ 30 de răniţi.

Masacrul a zguduit ţara, deja în stare de şoc după două vărsări de sânge în luna mai într-un supermarket frecventat de afro-americani (10 morţi) şi o şcoală primară din Texas (21 de morţi).

Sursa: Stirile TVR