Comisia Europeană a decis să încadreze pensiile militarilor la capitolul „pensii speciale”

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a avut o reacție în urma deciziei Comisiei Europene de încadrare a pensiilor militarilor la capitolul „pensii speciale”.

Feb 15, 2023 - 21:37
Urmărește-ne peGoogle news
Comisia Europeană a decis să încadreze pensiile militarilor la capitolul „pensii speciale”
Foto: Alina Gorghiu/ Facebook

„Ar fi bine ca, în scurt timp, toate semnele de îndoială cu privire la reforma pensiilor de serviciu să fie înlăturate. Titularul acestui jalon din PNRR este Ministerul Muncii. Ca atare, dl. Budăi are obligația să vină cu explicații și soluții la toate observațiile Comisiei Europene, pentru că România nu își permite pierderea fondurilor euopene. Nu e un proiect ușor. Nimeni nu spune asta. Iar PNL are toată deschiderea de a sprijini această reformă importantă în domeniul pensiilor în comisiile de resort și apoi la votul din Parlament. PNL consideră că această reformă trebuie să aibă la bază principiul contributivității. Așa se va obține echitate și se evită toate speculațiile legate de constituționalitatea proiectului”, a declarat Alina Gorghiu.


„Dar trebuie spus că, în prezent, în România, pensiile militarilor nu intră în categoria așa-numitelor „pensii speciale”, ci sunt pensii ocupaționale sau de serviciu. Inclusiv ministrul Muncii a declarat anterior ultimelor precizări venite de la Comisia Europeană că pensiile militare nu sunt „pensii speciale”, punctând că acest lucru a fost înțeles și de reprezentanții Comisiei Europene. Eu nu văd altă soluție de clarificare în acest moment decât un dialog constant și corect între ministrul Muncii și Comisia Europeană”, a continuat președintele intermiar al Senatului.

Amintim că în contextul informațiilor vehiculate conform cărora a doua tranșă din PNRR pentru România ar fi blocată la Bruxelles, Comisia Europeană a transmis că pensiile militare sunt incluse în rândul pensiilor așa-numite speciale.

Încasarea celei de-a doua tranşe din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu s-a amânat, aceasta fiind încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene, informează CE. Totodată, reprezentanţii Comisiei precizează că reforma pensiilor speciale (jalon 215) nu este cuprinsă în cea de-a doua cerere de plată, ci va fi cuprinsă în cea de-a treia cerere de plată.

"Pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care ţara s-a angajat prin acest plan. Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii, şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României", se menţionează în precizările CE.

Și Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a reacționat în urma precizărilor Comisiei Europene:

„Ceea ce spune Comisia Europeană, în mod normal, nu ar trebui să aibă niciun efect pentru că nu contează cum definești pensiile speciale, ci contează să le dai o pensie acelor oameni care au făcut Armata o viață întreagă. Restul este discuție inutilă, de politicieni și de funcționari. În situația în care vor desființa pensiile speciale, le vor spune altfel celor ale militarilor pentru că nu au cum să le calculeze pensie câtă vreme ei nu au fost obligați să plătească contribuție la casa de pensii. Într-adevăr, de câțiva ani e o modalitate de plată și la ei, dar plătesc oricum foarte puțin.

Deci, câtă vreme încă mai sunt oameni în viață care au lucrat 30 de ani în Armată și n-au contribuit la pensii, cum să îi lași fără pensii? Mie mi se pare că povestea asta este inutilă, fără sfârșit și de fiecare dată când o să fie o problemă în România cu banii, vor sări unii și vor spune „păi n-avem bani că sunt mari pensiile speciale!”, a declarat acesta.

Sursa: DCNews