Premierul polonez, Mateusz Morawiecki: Polonia este pregătită să-și asume rolul de lider pe Flancul Estic al NATO

Premierul polonez Mateusz Morawiecki este încrezător în forțele țării sale de a-și asuma rolul de lider pe Flancul Estic al NATO.

Feb 14, 2023 - 21:03
Urmărește-ne peGoogle news
Premierul polonez, Mateusz Morawiecki: Polonia este pregătită să-și asume rolul de lider pe Flancul Estic al NATO
Foto: Mateusz Morawiecki/ Facebook

Polonia poate prelua rolul de lider pe flancul estic al NATO, dar are nevoie de aliați noi și puternici, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la Stockholm, unde s-a întâlnit cu premierul suedez Ulf Kristersson pentru a discuta despre relațiile polono-suedeze.

Morawiecki și Kristersson au discutat și despre tema consolidării securității europene prin sprijinirea Ucrainei și a cetățenilor săi în războiul defensiv împotriva Rusiei.

În urma discuțiilor, premierul polonez a spus că „UE este mai unită astăzi, deoarece Ucraina încă apără țara la un an după ce Rusia a încercat să o pună în genunchi”.

„Se spune că vremurile bune creează bărbați slabi, în timp ce vremurile grele creează bărbați puternici”, a spus Morawiecki, adăugând că „în astfel de vremuri, trebuie să alegeți: civilizație sau barbarie”.

Morawiecki a lăudat poziția politică a Suediei, deoarece, potrivit lui, războiul din Ucraina este începutul unei noi ere a amenințărilor.

Morawiecki a spus că NATO trebuie să revină la apărarea păcii și ordinii mondiale.

„Sper că, cu Suedia și Finlanda membre NATO, vom forma o alianță puternică. Noua arhitectură de securitate nu poate exista fără Suedia și Finlanda”, a continuat premierul polonez.

Potrivit premierului polonez, apartenența la NATO a Suediei și Finlandei va transmite Rusiei un mesaj clar: „Nu veți reuși să rupeți Europa în bucăți”.

Suedia a oferit Ucrainei ajutor militar și umanitar, dar și echipamentele necesare refacerii rețelei electrice deteriorate a țării. În urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Suedia, împreună cu Finlanda, au solicitat de asemenea aderarea la NATO, conform RMX.