VIDEO - Raed Arafat, sfaturi pentru români în caz de cutremur: „Panica e posibil să fie ucigătoare!”

Raed Arafat, șeful DSU, a venit cu recomandări pentru români, după cutremurul puternic produs în județul Gorj.

Feb 14, 2023 - 19:48
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO - Raed Arafat, sfaturi pentru români în caz de cutremur: „Panica e posibil să fie ucigătoare!”
Foto: Captură Video

În contextul seismului de 5,7 grade pe scara Richter care s-a produs marți după-amiază în județul Gorj, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a venit cu recomandări pentru cetățeni privitoare la ce ar trebui să facă aceștia în cazul producerii unui alt cutremur:

„Panica e posibil să fie ucigătoare. Revin la instrucțiunile IGSU. Mesaje Ro-Alert nu se dau înainte de cutremur. Vă recomandăm aplicația de pe google, dar să intrați și pe portalul FIIPREGATIT.RO“, a spus Raed Arafat.

„Dacă sunt probleme și dacă apar efecte la nivelul infrastructurii, ele vor trece la reparații. Nu poate nimeni să excludă o fisură la o conductă.

Pregătirea nu e numai pentru locuințe, ci și în instituții. La spitale am arătat cum trebuie să fie spitalul sigur în caz de cutremur. Mișcările cutremurului pot produce pagube.

Important este să existe trusă de urgență, apă și mâncare de 72 de ore. Tocul ușii nu mai corespunde acum cu grinda de rezistență. După cutremur, verifici structura pe care vrei să cobori e sigură. Fără panică. Trebuie să verificăm și vecinii, bătrânii și copiii. Primii salvatori sunt oamenii în sine

Nu am o listă cu spitalele care sunt pe risc seismic. Știu că sunt spitale importante de urgență au fost consolidate“, a mai precizat șeful DSU.