Un profesor de la o universitate americană propune „Sinuciderea rituală a bătrânilor pentru a opri îmbătrânirea populației”

Provocarea unui profesor de economie japonez care relansează dezbaterea asupra riscurilor economice ale unei societăți din ce în ce mai gerontocratice.

Feb 14, 2023 - 13:25
Urmărește-ne peGoogle news
Un profesor de la o universitate americană propune „Sinuciderea rituală a bătrânilor pentru a opri îmbătrânirea populației”
Foto: Pexels/ Imagine cu caracter ilustrativ

”Sinuciderea în masă a persoanelor în vârstă pentru a rezolva problemele economice asociate cu îmbătrânirea populației”, aceasta este soluția provocatoare propusă pentru Japonia de un profesor de economie la Universitatea Yale, Yusuke Narita, care a stârnit controverse în întreaga lume, combinată cu previziunile sale despre eutanasie, care ar putea deveni ”obligatorie” în viitor.

Teoriile profesorului Naritei au ajuns la proeminență internațională în urma unui articol publicat de New York Times. În timpul unui interviu, întrebat cum să facă față îmbătrânirii populației japoneze, economistul a declarat: ”Simt că singura soluție este suficient de clară”, adică ”sinucidere în masă” prin ”seppuku”, actul ritual popular printre samuraii dezonorați în secolul al XIX-lea. ”Dacă este un lucru bun sau nu, este o întrebare mai greu de răspuns”.

Yusuke Narita a fost citat și pentru cuvintele sale despre eutanasie: ”Posibilitatea de a o face obligatorie în viitor va fi discutată mai devreme sau mai târziu”. Profesorul a citat și cazul mamei sale, care a avut un anevrism la 19 ani, spunând că acesta cheltuia 100.000 de yeni pe lună, aproximativ 700 de euro, pentru a o trata.

Tema eutanasiei este aprig dezbătută în Japonia, iar unele sondaje au indicat că majoritatea populației susține legalizarea eutanasiei voluntare. ”Nu-i susțin introducerea dar prevăd doar că se va vorbi mai pe larg despre ea în viitor”, a mai declarat profesorul

Același lucru este valabil și pentru sinuciderea în masă a bătrânilor: ”Ar fi trebuit să fiu mai atent”, a spus el recent referitor la propunerea ”seppuku”. ”După o oarecare reflecție, am încetat să mai folosesc” astfel de cuvinte, a adăugat el.

Totuși, faptul rămâne faptul că propunerile sale au redeschis cumva dezbaterea asupra problemelor Japoniei și, în general, a unei bune părți a societății occidentale.

Profesorul Narita are ”sute de mii de urmăritori pe rețelele sociale”, care sunt în mare parte tineri japonezi ”frustrați care cred că progresul lor economic a fost împiedicat de o societate gerontocratică”. 

În rândul politicienilor, reforma pensiilor și schimbările aduse asistenței sociale au devenit subiecte din ce în ce mai centrale de dezbatere. ”Sunt critici conform cărora bătrânii primesc prea mulți bani pentru pensionare, iar tinerii îi susțin financiar pe toți bătrânii, chiar și pe cei bogați”, a declarat Shun Otokita, 39 de ani, deputat de dreapta în parlamentul japonez. 

Alții subliniază că ”profesorul Narita este abil să evidențieze poverile unei populații îmbătrânite fără a sugera politici realiste care ar putea atenua problema precum includerea femeilor sau a imigranților în forța de muncă”, a declarat Alexis Dudden, istoric la Universitatea din Connecticut, care studiază Japonia modernă. ”Lucruri care ar putea cu adevărat să revigoreze societatea japoneză, fără a recurge la sinucideri în masă sau la eutanasie obligatorie”, a mai declarat Alexis Dudden. 

Sursa: DCNews