Secretarul general al NATO cere aliaților mai mult sprijin pentru Ucraina

Jens Stoltenberg, a declarat marţi că pe fondul a "noi ofensive şi noi atacuri" planuite de Vladimir Putin este mai important ca niciodată ca aliaţii să furnizeze mai mult sprijin pentru Ucraina.

Feb 14, 2023 - 13:19
Urmărește-ne peGoogle news
Secretarul general al NATO cere aliaților mai mult sprijin pentru Ucraina
Foto: Captura video NATO

Jens Stoltenberg a declarat că miniştrii apărării din ţările aliate se întâlnesc marţi şi miercuri într-un "moment critic pentru securitatea noastră".

"Săptămâna viitoare marcăm primul an al teribilului război din Ucraina, o invazie la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei, Şi nu există semne că preşedintele Putin se pregăteşte pentru pace. Ceea ce vedem este contrariul, el se pregăteşte de mai mult război, de noi ofensive şi noi atacuri", a spus secretarul general.

"Aşa că este chiar mai important ca aliaţii şi partenerii NATO să furnizeze mai mult sprijin pentru Ucraina. Şi ne vom întâlni astăzi în cadrul Grupului de contact pentru Ucraina şi vom răspunde nevoilor urgente de sprijin sporit către Ucraina", a adăugat el.

El a subliniat că aliaţii trebuie să furnizeze mai multă muniţie Ucrainei şi, în acest sens, să intensifice producţia şi să consolideze industria de apărare pentru a putea furniza muniţia necesară Ucrainei şi a-şi reface stocurile.

"De asemenea, la reuniunea ministerială, vom conveni asupra liniilor directoare pentru planificarea apărării noastre şi pentru consolidarea suplimentară a descurajării. Ceva ce este extrem de important într-o lume care este mult mai competitivă şi mai periculoasă, Şi în care există un război în toată regula în Europa", a spus Stoltenberg.

De asemenea, a spus el, vor începe să fie discutate angajamentele de investiţii în apărare, respectiv "cum să ne asigurăm că vom continua să investim mai mult în apărare".

"În acelaşi timp vom aborda protecţia infrastructurii critice, în special a infrastructurii submarine şi a infrastructurii off-shore, pentru că am văzut că aceste cabluri şi conducte submarine sunt vulnerabile şi este important să ne coordonăm mai mult eforturile pentru a proteja infrastructura critică", a subliniat el.

Secretarul general al NATO s-a folosit de prilej şi pentru a vorbi despre situaţia creată de cutremurele din Turcia.

"Suntem cu toţii îngroziţi de bilanţul teribil provocat de cutremurele din Turcia. Aliaţii NATO furnizează ajutor substanţial Turciei. Acest sprijin trebuie să continue şi trebuie să fim solidari şi să susţinem acest sprijin pentru Turcia", a mai afirmat Stoltenberg.