Decizie definitivă a CCR: Polițiștii și militarii nu vor mai putea fi sancționați administrativ-pecuniar, direct de către unitatea angajatoare, fără acordul lor

Ieri, 7 februarie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 103 DECIZIA CCR nr. 649 din 15 decembrie 2022 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2, 14, 15, 16, 19, 20, 22, ale art. 23 alin. (3) şi ale art. 25, 27-43 şi 47 din Ordonanţa Guvernului nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor (n.n.: aplicabilă și polițiștilor).

Feb 8, 2023 - 16:59
Urmărește-ne peGoogle news
Decizie definitivă a CCR: Polițiștii și militarii nu vor mai putea fi sancționați administrativ-pecuniar, direct de către unitatea angajatoare, fără acordul lor
Imagine cu caracter ilustrativ

Pe scurt, la pct. 31 din Decizia CCR (vezi mai jos atașamentul pdf) se menționează: (...) Astfel, principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului - atât în cazul răspunderii patrimoniale, cât şi al obligaţiei de restituire - sunt învoiala părţilor şi acţiunea în justiţie. În situaţia în care părţile nu se înţeleg, respectiv când salariatul nu recunoaşte producerea pagubei ori nu este de acord cu valoarea acesteia, singura cale aflată la îndemâna angajatorului este aceea de a sesiza instanţa judecătorească în vederea obligării salariatului la repararea prejudiciului. Cu alte cuvinte, angajatorul nu poate obliga angajatul, prin propria sa decizie, să plătească despăgubirile pentru pagubele produse. În cazul în care nu există consens între aceştia cu privire la existenţa pagubei şi/sau asupra întinderii acesteia, angajatorul trebuie să apeleze la instanţa judecătorească. Numai în măsura în care se pronunţă o hotărâre judecătorească definitivă favorabilă angajatorului, iar creanţa nu este executată de bunăvoie, angajatorul poate apela la un executor judecătoresc pentru executarea silită a creanţei sale. Prin urmare, o procedură internă nu are aptitudinea de a stabili ea însăşi existenţa prejudiciului, a întinderii sale, a culpei angajatului, cu consecinţa emiterii unui act având caracter de titlu executoriu (...).

Altfel spus, deciziile cu impact pecuniar ale comisiilor de cercetare administrativă din unități nu se vor putea impune polițiștilor/militarilor din oficiu, ci doar cu acordul acestora sau printr-o hotărâre a instanței de judecată competente.