Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Bode au inițiat o lege care ar trimite protestatarii recalcitranți direct la închisoare - Minimul propus: 2 ani după gratii

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode apar ca inițiatori ai unui proiect care vizează modificarea mai multor prevederi din Codul Penal.

Feb 8, 2023 - 12:16
Urmărește-ne peGoogle news
Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Bode au inițiat o lege care ar trimite protestatarii recalcitranți direct la închisoare - Minimul propus: 2 ani după gratii
Foto: Protest 10 august / Imagine cu caracter ilustrativ

Printre altele, demnitarii liberali au gândit o prevedere care vizează înăsprirea drastică pedepselor pentru ultraj și tulburarea liniștii publice.

Potrivit proiectului, ar dispărea amenda sau avertismentul pentru infracțiunile menționate, existând doar opțiunea pedepsei cu închisoarea.

În expunerea de motive, Ciucă și Bode scriu că ar fi vorba despre o infracțiune „îndreptata împotriva celor chemați să protejeze victimele, să impună respectarea legii, menținerea unui climat adecvat de conviețuire ori înfăptuirea justiției”, iar fapta „capătă ecouri în societate, cauzând o timorare a cetățeanului de bună-credință, precum și o diminuare a încrederii acestuia în instituțiile statului, ceea ce se transpune, în final, în limitări ale exercitării diferitelor drepturi și interese cetățenești”.

O încăierare în public ar trimite persoanele implicate trei ani după gratii, iar tulburarea ordinii și liniștii publice, dacă este săvârșită de mai mult de două persoane, s-ar traduce în 2-7 ani de închisoare.

Potrivit proiectului, la articolul 371 din Codul Penal, privind tulburarea ordinii şi liniştii publice se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârșită de către: a) două sau mai multe persoane împreună; b) o persoană având asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”

Lucian Bode a descris proiectul depus la Senat într-o postare pe Facebook: