Încă 13 români au fost repatriați din Turcia cu o aeronavă militară

Încă 13 români dintr-o zonă afectată de seismul din Turcia au fost aduși în țară, marți noapte, pe aeroportul militar din Otopeni. Avionul a decolat spre România de pe aeroportul din Adana. Din grup fac parte o mamă cu doi copii și nouă studenți și profesorul coordonator. Aceștia din urmă erau cazați la un hotel din localitatea Kahramanmaraş.

Feb 8, 2023 - 07:05
Urmărește-ne peGoogle news
Încă 13 români au fost repatriați din Turcia cu o aeronavă militară
Foto: MApN

Gabriel Diaconu, consilier al ministrului Sănătății: La momentul la care ei au aterizat aici, pe aeroport, le-am pus problema dacă își doresc să aibă o noapte de odihnă sau vor să meargă mai departe și dorința lor a fost să meargă mai departe.

Este cel de-al doilea transport, făcut tot cu o aeronavă a Armatei.

Gabriel Diaconu, consilier al ministrului Sănătății: Sunt persoane care au fost, din păcate, expuse în mod direct cutremurului, față de grupul anterior, iar toată această perioadă de așteptare i-a marcat în mod deosebit. La momentul de față, relația noastră este foarte îndeaproape cu Ambasada României în Turcia și cu reprezentanții consulari. Suntem ținuți la curent cu fiecare grup, situația este foarte volatilă. Aceste solicitări vin pe circuitul diplomatic și apoi sunt transmite în centrală, către DSU, către Ministerul Sănătății. Din câte știu eu, mai este un grup care vine separat, care a optat pentru această cale de transport, o să ne ocupăm și de dânșii în măsura care vor avea nevoie.

Luni seară, au fost aduși la București opt români și doi polonezi. Astfel, până la acest moment au fost repatriați 21 cetățeni români.

La nivelul Ambasadei României la Ankara mai sunt în atenție situațiile a două grupuri de studenți Erasmus, precum și alte solicitări punctuale de sprijin, anunță MAE:

Un grup compus din nouă cetățeni români (http://www.mae.ro/node/60986) aflat în Kayseri. Dintre aceștia, cinci studenți se vor deplasa spre Ankara, în cursul zilei de 8 februarie a.c., în vederea îmbarcării pe un zbor comercial către România. Celelalte patru persoane au decis să rămână în Republica Turcia.

Un grup format din șapte studenți, aflat în Malatya, zonă puternic afectată în urma seismelor, care nu se poate deplasa spre Aeroportul din Adana. Personalul ambasadei este în dialog cu aceștia pentru identificarea unei soluții de repatriere în perioada următoare.

Personalul Ambasadei este în legătură cu reprezentanții grupurilor în cauză, precum și cu ceilalți cetățeni români care au contactat Ambasada, în vederea identificării celor mai bune soluții de sprijin. Reprezentanții Ambasadei României la Ankara continuă totodată dialogul cu autorităţile turce.

De asemenea, MAE reia recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce.

MAE reamintește faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.