Preşedintele Macron, la cel mai scăzut nivel de încredere - Doar 38% dintre francezi consideră că preşedintele Republicii este „capabil să reformeze ţara”

Cota de popularitate a preşedintelui francez Emmanuel Macron continuă să scadă, în timp ce se înmulţesc manifestaţiile împotriva reformei pensiilor pe care el a iniţiat-o, potrivit unui sondaj publicat marţi, informează AFP.

Feb 7, 2023 - 20:36
Urmărește-ne peGoogle news
Preşedintele Macron, la cel mai scăzut nivel de încredere - Doar 38% dintre francezi consideră că preşedintele Republicii este „capabil să reformeze ţara”
Foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

Astfel, Emmanuel Macron a pierdut alte două puncte procentuale din popularitate, ajungând la 34% opinii favorabile, cel mai prost rezultat al său din martie 2020 încoace, potrivit acestui sondaj realizat de Ifop-Fiducial.

La rândul său, şefa guvernului francez, Elisabeth Borne, aflată în prima linie a reformei pensiilor, înregistrează o scădere şi mai importantă: minus 4 puncte procentuale în raport cu luna trecută, având în prezent 31% opinii favorabile.

Potrivit acestui sondaj, doar 38% dintre francezi consideră că preşedintele Republicii este „capabil să reformeze ţara”, o scădere cu două puncte procentuale comparativ cu luna trecută.

Şefa guvernului este percepută drept „rigidă” de către francezi: doar 27% o consideră „deschisă dialogului”, cifră în scădere cu opt puncte procentuale într-o singură lună.

Din septembrie, cota de popularitate a executivului nu a încetat să scadă, în special în rândul persoanelor active în câmpul muncii, unde aceasta este de numai 29% pentru Emmanuel Macron şi 24% pentru Elisabeth Borne.

Această anchetă a fost realizată în perioada 1-2 februarie 2023, pe un eşantion de 1.012 de persoane reprezentative din populaţia franceză cu vârste peste 18 ani, potrivit metodei de cote, cu o marjă de eroare situată între 1,4 şi 3,1 puncte procentuale.

Sursa: G4Media