Șeful DSU, după cutremurele din Turcia: „Am trimis 7 tone de echipamente de căutare şi salvare. Aproape toată Europa se mobilizează”

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, luni, despre echipa care pleacă în Turcia, că este formată din 60 de persoane, 4 câini utilitari specializaţi pentru căutarea la cutremure.

Feb 6, 2023 - 19:15
Urmărește-ne peGoogle news
Șeful DSU, după cutremurele din Turcia: „Am trimis 7 tone de echipamente de căutare şi salvare. Aproape toată Europa se mobilizează”
Foto: Guvernul României

Secretarul de stat a anunţat că Ministerul Apărării, prin Forţele Aeriene, le-au pus la dispoziţie iniţial două avioane dar acum vor fi trei avioane care vor pleca spre Turcia şi care vor duce şapte tone de echipamente de căutare şi salvare, inclusiv corturile de cazare, pentru că echipele care merg acolo trebuie să fie complet independente, cel puţin 14 zile.

„La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, 52 de persoane din partea Unităţii de căutare, salvare a IGSU, include patru personal medical, doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti, include doi voluntari de la clubul de câini utilitari”, a spus Raed Arafat.

„Primele două avioane, sperăm, vor face două ore şi jumătate până la punctul unde vor ateriza, aeroportul din Adana, după care al treilea avion va pleca la diferenţă de două orel cu restul echipamentelor”, a mai spus el.

„Aproape toată Europa se mobilizează şi vor veni foarte multe oferte şi deja multe au fost acceptate pe parcursul dimineţii”, a spus Arafat.

Un seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep şi Siria - soldându-se cu peste 1.500 de morţi şi peste 5.000 de răniţi - a fost urmat de un nou seism având magnitudinea 7,6. Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria.

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme. MAE român a făcut publice contactele de urgenţă dedicate românilor afectaţi de cutremurele din Turcia şi a recomandat ca liniile telefonice să nu fie ocupate.